Proječna hrvatska plaća najniža od 2012.

Proječna hrvatska plaća najniža od 2012.

Prosjek plaća po županijama (Foto: MojPosao.net)

U drugom kvartalu ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj iznosila je 5.226 kuna što je najniži iznos prosječne plaće gledano od 2012., stoji u istraživanju što ga je proveo portal MojPosao.net. Najviše su plaće u Gradu Zagrebu, najniže u Požeško-slavonskoj županiji, a Primorsko-goranska je na osmom mjestu s plaćamao 'samo' deset posto nižim od prosjeka.

Osim top manadžera koji imaju 121% višu plaću u odnosu na prosjek, najbolje su plaćena zanimanja iz područja tehnologije i razvoja te telekomunikacija - 79%, odnosno 41% viša plaća od prosječne. Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima, -42%, te postotak bolji radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji.

U posljednja tri mjeseca muškarci su u prosjeku imali 9% višu plaću od žena, što je porast od tek 1% u odnosu na početak godine. Stupanj obrazovanja i dalje uvelike utječe na visinu plaće jer osobe sa završenim fakultetom imaju 50% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 101% u odnosu na srednju stručnu spremu.

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće za 16% od prosjeka, dok su plaće u udrugama najniže i iznose 12% manje od prosjeka, 4.619 kuna. Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu 3% su više od prosjeka.

Komentari