Projekt ArTVision+: planirani novi umjetnički turistički filmovi

Projekt ArTVision+: planirani novi umjetnički turistički filmovi

S konferencije za novinare (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Devet novih umjetničkih turističkih filmova bit će snimljeno do lipnja iduće godine na Kvarneru, u nastavku projekta ArTVision+. Nastavak je to uspješnog projekta prekogranične umjetničke suradnje, u čijoj je prvoj fazi nastao niz uspješnih kratkih filmova.

Prekogranični projekt promocije umjetnosti kao pokretača održivog turističkog razvoja najavili su zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić i profesor Sveučilišta u Veneciji Fabrizio Fanozzo, kao predstavnik ostalih šest partnera, a koji su se u Rijeci sreli na radnom sastanku.

"Osjećam se i kao predstavnik muškog roda, jer je projekt jako feminiziran, puno je žena uljučeno u organizaciju s obje strane granice, što je ne samo dobro, nego i lijepo", rekao je Fanozzo.

Nositelj projekta je PGŽ, a partneri su Turistička zajednica Kvarnera, Galerija umjetnina iz Splita, Fondacija Pino Pascali iz Barija, Turistička zajednica regije Puglia, Sveučilište u Veneciji "Ca Foscari" i Regija Veneto.

Ukupna vrijednost projekta je milijun i šest tisuća eura, od čega 856 tisuća bespovratno osigurava Europski fond za regionalni razvoj. Udio PGŽ-a je 244 tisuće eura, od čega bespovratna sredstva iznose 208 tisuća eura.

Jedan od ciljeva je portal Županijske kulturne mreže unaprijediti u međunarodni portal za razmjenu kulturnih sadržaja, posebno za organizaciju kulturnih zbivanja namijenjenih turističkom sektoru.

Namjera je snimiti po devet kratkih umjetničkih prikaza turistički manje poznatih odredišta u četiri regije: Puglia, Veneto, Kvarner i Dalmacija. Odredišta će izabrati stručno povjerenstvo, a autori će biti odabrani međunarodnim natječajem u drugoj polovici ove godine.

U sklopu projekta najavljena je i edukacija studenata i lokalnih kulturnih aktivista, a u svakoj od regija bit će sljedeće godine organiziran po jedan međunarodni kulturni događaj. Poslušajte što su novinarima rekli Fanozzo i Medarić:

Projekt ArTVision+, pripremila Neva Funčić

Komentari