Proslava 25. obljetnice "Oluje" počela izložbom ratnih fotografija na Korzu

Proslava 25. obljetnice "Oluje" počela izložbom ratnih fotografija na Korzu Proslava 25. obljetnice "Oluje" počela izložbom ratnih fotografija na Korzu
Perica Prpić, Marko Filipović, Tomo Medved i Erik Fabijanić (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka) Perica Prpić, Marko Filipović, Tomo Medved i Erik Fabijanić (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)
Ministar Tomo Medved na riječkom Korzu (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)) Ministar Tomo Medved na riječkom Korzu (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka))
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka
Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Izložba na Korzu "25 godina poslije" (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka))

Izložba fotografija "25 godina poslije" prikazuje ratni put 11 borbenih postrojbi iz Primorsko-goranske županije. Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved je otvarajući izložbu iskazao posebnu zahvalnost obiteljima 222 primorsko-goranska branitelja poginula u Domovinskom ratu.

Optimizam i nada koji su vidljivi na licima branitelja na fotografijama koje su snimljene u najtežim trenucima, trebaju nam biti inspiracija u suočavanju sa svakodnevnim životnim problemima, istaknuo je ministar Tomo Medved otvarajući izložbu kojom upravo u Rijeci počinje ovogodišnje obilježavanje 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja".

Središnja proslava bit će u Kninu, uz posebne epidemiološke mjere. Medved je istaknuo i zadovoljstvo što će u Kninu biti prisutni svi članovi Vlade. Pozvao je na dostojanstvenu proslavu akcije oslobađanja četvrtine hrvatskog teritorija te odavanje počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima, kao i civilnim žrtvama rata.

Na Trgu riječkih olimpijaca na Zametu će 4. kolovoza u 10 sati biti otkriveno spomen-obilježje petorici Zamećana, poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata. Mjesni odbor Zamet postavlja spomen ploču u čast Atosa Načinovića, Deana Bašića, Atifa Saleša, Florijana Pajića i Franje Matašića, a spomen-obilježje će u sklopu manifestacije "Zajedno u ratu - zajedno u miru 1995. - 2020." otkriti sin poginulog branitelja Franje Matašića.

U Domovinskom ratu život su izgubila 222 branitelja s primorsko-goranskog područja - tijekom akcije "Oluja" njih 23 - a njihova se imena i fotografije nalaze na prvom od 24 postamenta riječke izložbe, koja je dio projekta "Zajedno u ratu - zajedno u miru 1995. - 2020."

U organizaciji Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata "Ajkula" i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Primorsko-goranske županije, autentične fotografije nastale u "Oluji" izložene su uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Tijek borbenih operacija prikazan je i na kartama, a tumačenja su na hrvatskom i engleskom jeziku, kako bi stranim gostima i našim mladim genaracijama približili istinu o Domovinskom ratu i borbi za slobodu Hrvatske.

Izložba "25 godina poslije" na postamentima na riječkom Korzu ostat će otvorena do 10. kolovoza.

Poslušajte izjave potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda, saborskog zastupnika i predsjednika Županijske skupštine PGŽ Erika Fabijanića, zamjenika riječkoga gradonačelnika Marka Filipovića te predsjednika Udruge "Ajkula" Perice Prpića:

Medved: Dostojanstveno slavimo "Oluju", pripremila Neva Funčić

Fabijanić: Borce za slobodu nećemo zaboraviti, pripremila Neva Funčić

Filipović: Velik doprinos Riječanki i Riječana, pripremila Neva Funčić

Prpić: Uvijek uzdignute glave branitelja, pripremila Neva Funčić

Komentari