"Prostec" odlazi na finale "University Startup World Cup 2018."

"Prostec" odlazi na finale "University Startup World Cup 2018."

Foto: Grad Rijeka

U Rijeci je jučer održan hrvatski dio natjecanja "University Startup World Cup 2018 - USWC 2018" na kojem je sudjelovalo deset finalista u različitim kategorijama, s različitih hrvatskih sveučilišta: SmartStop, Morpheus, PlantPower, Sight, Prostec, Holoflake, Fiumica, ZUS, uSCOPE i DCC.

Prvo mjesto na natjecanju u Rijeci osvojio je tim Prostec sa Sveučilišta u Zagrebu. Prostec je tehnološki startup koji je razvijen s ciljem poboljšanja efikasnosti proizvodnje i poslovanja životinjskih farmi, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Farmeri se susreću s problemima u vođenju evidencije životinja i ekonomskog dijela poslovanja farme. Prostec čini simbiozu tehnološkoga, informatičkoga i ekonomskoga znanja tima te iskustva i znanja farmera, a donio je rješenje kako da se farmeri bez briga posvete onome što im donosi vrijednost.

Organizator ovog nacionalnog natjecanja je Lean Startup Hrvatska u suradnji sa Startup Inkubatorom Rijeka - Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke.

Drugo mjesto osvojio je tim ZUS sa Sveučilišta u Rijeci dok je treće mjesto osvojio tim Morpheus sa Sveučilišta u Zagrebu.

Natjecatelje je procjenjivala komisija sastavljena od pet članova: dr.sc. Miro Hegedić i Filip Stipančić iz Lean Startup Hrvatske, Jana Sertić, pročelnica Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke, Dario Zorić, mentor Startup Inkubatora Rijeka i Ivor Bihar iz Mediatoolkita.

Čitav program natjecanja je započeo prezentacijom iskustva startupa Braille Riddles, hrvatskog predstavnika na prošlogodišnjem finalu University Startup World Cup gdje su osvojili nagradu Hightech Changemaker Award.

University Startup World Cup je vodeći sveučilišni startup program i svjetsko studentsko startup natjecanje u Kopenhagenu. Okupljaju se najperspektivniji mladi talenti sa sveučilišta, profesionalci iz poduzeća kao i poduzetnici. Cilj natjecanja je stvaranje mreže internacionalnih studenata u kojoj se oni mogu inspirirati, usporediti svoje ideje s drugima i pretočiti akademsko znanje u održiv visoko-rastući posao. Pobjednik ovog nacionalnog natjecanja, tim Prostec, plasirao se u finale USWC 2018 koje će se održati od 8. do 12. listopada 2018. u Kopenhagenu.

Najbolji studentski startup timovi iz cijelog svijeta se okupljaju u Kopenhagenu na tjedan dana. Tamo će razvijati i prezentirati svoje ideje, istražiti skandinavsku startup scenu, susresti se s investitorima i na kraju, boriti se kako bi dobili titulu najboljeg sveučilišnog startupa na svijetu i vrijedne nagrade.

Pobjednika USWC 2018 očekuje prva nagrada od $25.000, dok pobjednike pojedinih kategorija nagrada od $5.000. Dodatni benefit za finaliste USWC 2018 je prilika da svoje startupe predstave na HighTech Summitu, jednom od vodećih HighTech sajmova u Danskoj.

Komentari