Prva monografija riječke industrijske baštine

Prva monografija riječke industrijske baštine

Foto: Muzej grada Rijeke

Rijeka je dobila prvu monografiju svoje graditeljske industrijske baštine - u Muzeju grada Rijeke predstavljena je monografija Eme Ančić "R.I.P. - riječka industrijska priča", nastala kao prošireni katalog istoimene izložbe.

Knjiga obuhvaća razdoblje od sredine 18. do sredine 20. stoljeća. Najvažniji dio zauzimaju fotografije napuštene riječke industrijske baštine autora Stanislava Beličke, koje čine i najveći dio izložbe postavljene u muzeju.

Mlada autorica i kustosica izložbe Ema Aničić istaknula je kako je njezina prva zadaća u muzeju bila napisati legende pod Beličkine fotografije. No, istraživanjem baštine u riječkome Državnom arhivu priča se počela širiti, pa je izložba ostvarena na mnogo ambiciozniji način, rekla je autorica.

Recenzentica knjige Julija Lozzi Barković podsjetila je kako je autorica nedavno diplomirala povijest umjetnosti i povijest te još tijekom studija iskazivala interes za riječku industrijsku baštinu. Ema Aničić je godinu dana radila kao pripravnica u Muzeju grada Rijeke, a ujedno je i kustosica izložbe R.I.P.

S Emom Aničić razgovarala je Blanka Uzelac:

Komentari