Prve goranske žive jaslice

Prve goranske žive jaslice Prve goranske žive jaslice
Marija nosi dijelove delničke narodne nošnje (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka) Marija nosi dijelove delničke narodne nošnje (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka)
Zimski delnički ulični šah, pod krovom, ali na ledu (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka) Zimski delnički ulični šah, pod krovom, ali na ledu (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka)

Prve goranske žive jaslice (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka)

Josip i Marija prvih živih jaslica u Gorskom kotaru nose dijelove delničke narodne nošnje, na klizalištu u Delnicama predstavljen je ulični šah, a Delnička božićna bajka traje i u siječnju.

U okviru bogatog predblagdanskog programa nazvanog Delnička božićna bajka u Delnicama je i tijekom posljednjeg vikenda Adventa osmišljeno nekoliko zanimljivih noviteta. Ledenu plohu gradskog klizališta klizači su podijelili sa šahistima, a prvi put je u Gorskom kotaru upriličen i prikaz živih jaslica.

Da novih adventskih sadržaja u Delnicama bude što više pridonijeli su i članovi gradske udruge mladih Revolt te uprizorili božićne jaslice s obilježjima delničke tradicijske baštine. Član udruge Ivan Komljenović kaže: U sklopu Adventa, Grad nas je zamolio kao volontere da napravimo jaslice, a kako imamo velik broj članova uspjeli smo to uprizoriti. Imamo tri kralja i pastire, a Josip i Marija nose dijelove delničke narodne nošnje.

Tijekom prve prezentacije uličnog šaha održane na klizalištu u Delnicama led je uz ploču s velikim figurama, radi opreza i sigurnosti igrača, ipak bio prekriven zaštitnom podlogom. Organizator događaja i voditelj šah škole Goranka iz Ravne Gore Zdenko Jurković najavljuje da bi već dogodine sudionici trebali pokazati i nešto više od šahovskog znanja: Ja ću predložiti organizatoru, Gradu Delnicama, da se ovaj ulični šah na ledu igra s klizaljkama. Naravno, onda će igrati oni koji možda nisu toliko vični šahu, ali su vični plesu na ledu.

Zanimljivo će u Delnicama biti i nakon Božića jer je bogat program blagdanskih događaja osmišljen do prvog siječanjskog vikenda iduće godine.

Komentari