Prvi hrvatski digitalni asistent u borbi protiv COVID-19

Prvi hrvatski digitalni asistent u borbi protiv COVID-19 Prvi hrvatski digitalni asistent u borbi protiv COVID-19
Foto: Davor Puklavec / Pixsell Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Prvi hrvatski digitalni asistent Andrija koji u borbi protiv koronavirusa koristi umjetnu inteligenciju predstavljen je u utorak u Vladi, a osim liječnicima i epidemiolozima namijenjen je svim građanima koji s njim mogu komunicirati preko WhatsAppa.

Asistent je razvijen je u suradnji s hrvatskim IT tvrtkama koje su svoje resurse nesebično stavile na raspolaganje u borbi protiv tog virusa. Ime je dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta, dok je u Kini uveo zapadne standarde javnog zdravstva, rekao je predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić.

Uslugu se može aktivirati preko poveznice objavljene na internetskoj stranici koronavirus.hr, putem službene stranice andrija.ai i na platformi WhatsApp pod imenom Andrija.

To će omogućiti svim korisnicima pametnih telefona da pomoću umjetne inteligencije naprave samoprocjenu vlastitog zdravstvenog stanja, kazao je Frka Petešić. Građanima koji posumnjaju da imaju simptome Andrija će pomoći utvrditi imaju li razloga za zabrinutost i trebaju li se javiti liječniku obiteljske medicine.

Asistent postavlja korisnicima ista pitanja kao što bi im epidemiolozi postavili u ordinaciji pa od danas svaki građanin ima izravan pristup vrhunskim zdravstvenim djelatnicima, ali u digitalnom obliku, što će doprinijeti da se smanji opterećenost zdravstvenog sustava.

Epidemiolog Branko Kolarić čiji je tim radio na kreiranju rješenja rekao je da su do Andrije došli slijedeći primjere dobre praske koje su na početku dobro svladale epidemiju, poput Singapura i Južne Koreje. 

Asistent će biti od velike pomoći za zdravstveni sustav jer, za razliku od liječnika koji u čitav dan mogu riješiti  50-ak poziva, može paralelno obrađivati desetke tisuća zahtjeva. Također, u slučaju najcrnjeg scenarija i zagušenja telefona asistent može umiriti građane. Iako je bolje  razgovarati s liječnikom u situaciji pandemije bolje pomoći na vrijeme nego čekati satima, kazao je Kolarić.

Andrija je po njegovim riječima mladi asistent, ali će se brzo razvijati, zahvaljujući povratnim informacijama građana. Zasad je jako osjetljiv pa će možda u početku korisnika uputiti na obiteljskog liječnika iako to neće biti potrebno.

Mislav Malenica iz udruge CroAI i osnivač AI tvrtke Mindsmiths poručio je da je Andrija korak ispred drugih zemalja i jedan od rijetkih savjetnika koji će dati personalizirani savjet, što znači da je Hrvatska pokazala iznimnu hrabrost jer takvu odluku nije lako donijeti. Veselilo bi ga kad bi to bio početak digitalizacije zdravstva i javne uprave u koji bi se uključile druge hrvatske tvrtke koje imaju što reći na tom području.

Andrija ne nudi samo općenite odgovore već uz edukativnu ulogu kroz samoprocijenu nudi personificirana rješenja i upućuje korisnike kome da se obrate ovisno o njihovom stanju. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su uz glavno oružje - epidemiološke mjere - razmišljali o drugim alatima kojima žele podići društvenu svijest koja je presudan faktor u borbi protiv epidemije jer će rezultati izostati ako se svi ne drže mjera. Tim projektom se žele približiti građanima, posebice mlađim generacijama koje su na digitalnim platformama, da im naznače važnost odgovornog ponašanja.

Građanima koji to žele Andrija omogućava da doprinose djelovanju epidemiološke službe slanjem podataka u zbivanju unutar njihovog doma. Bez zajedništva i promišljanja problematike ova borba bi bila daleko lošija nego što je u ovom trenutku, rekao je Beroš.

Ministar uprave Ivan Malenica rekao je da borbu s virusom nastavljaju razvojem novih usluga koja je predstavljena nedugo nakon što su predstavili e-Propusnice. Najavio je da će vođeni tim iskustvom proces digitalizacije ubaciti u višu razinu, daljnjim razvojem e-usluga i povezivanjem svih državnih tijela kako bi građani i poduzetnici dobili novu uslugu.

Rekao je da je digitalni asitent dobrovoljan i anoniman pa se preko njega ne mogu pratiti građani, a prikupljeni podaci bit će dostupni ministarstvu zdravstva.

Voditelj projekta je Ministarstvo uprave koje provodi digitalizaciju javne uprave, a na kreiranju rješenja radio je tim stručnjaka predvođen epidemiologom dr. Brankom Kolarićem, uz tehničku i informatičku podršku udruženih snaga domaćih tvrtki Mindsmiths, Neos i Oracle Hrvatska, koje su uz Infobip, članice Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju CroAI.

Sve uključene hrvatske tvrtke odlučile su bez naknade dati svoj doprinos i zajedno sudjelovati u nacionalnom naporu suzbijanja epidemije novim koronavirusom, objavila je Vlada.

Komentari