Prvi kompjutorski fizioterapeuti u Hrvatskoj na riječkom fakultetu

Prvi kompjutorski fizioterapeuti u Hrvatskoj na riječkom fakultetu Prvi kompjutorski fizioterapeuti u Hrvatskoj na riječkom fakultetu
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Senzori na ekran prenose "sliku" vašeg tijela, a onda vam program pokazuje vježbu, nakon vježbe i učinak vježbanja (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)

Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci prva je znanstvena ustanova u Hrvatskoj koja je dobila "PeThe" (Personal Therapist) računalni sustav, koji će pomoći u dijagnostici i fizioterapiji, prvenstveno djece s cerebralnom paralizom.

Vježbajmo uz ekran! Nikakva novost, međutim PeThe sustav neće samo pokazati vježbu, nego i izmjeriti koliko ste vremena i snage uložili u vježbanje te omogućiti fizioterapeutu da prilagodi program vježbanja vašim mogućnostima i potrebama.

Sustav su osmislili studenti zagrebačkog FER-a još prije pet godina, razvijaju ga u suradnji s Microsoftom i već je u međunarodnoj praktičnoj primjeni. U Hrvatskoj, korak po korak, ušli su u sve specijalne bolnice i udruge koje okupljaju oboljele od cerebralne paralize.

Zamislite ljude kojima treba fizikalna terapija po slavonskim selima, Gorskom kotaru, otocima, ali i u gradovima kakav je Zadar, kako vježbaju kod kuće, uz televiziju i računalo koje i inače imaju doma, a pri tom im u vježbanju pomažu, na daljinu, fizioterapeuti iz nekoliko centara. Razvijajući sustav ekipa PeThe izuzetno se trudila da bude motivirajući za sve korisnike, ali su i tehnološki napredovali, razvijajući senzore koji omogućavaju korisniku da vježba i ležeći, stojeći uza zid...

Iako je sustav već u primjeni od Austrije do Saudijske Arabije, želja je da Hrvatska postane znanstveni referentni centar razvoja programa vježbanja. A do sada je o toj temi napravljen tek jedan znanstveno potkrijepljeni rad: prvi diplomski rad obranio je student riječkog Fakulteta zdravstvenih studija, temeljem istraživanja provedenog u specijaliziranoj bolnici Goljak.

Dr. Sandra Bošković, profesor rehabilitator, tumači da im je s početkom školske godine namjera uvrstiti softver u studijske programe, a onda i pronaći dovoljan broj ispitanika/korisnika s kojima bi mogli razvijati istraživanja. Prirodan partner je Dječja bolnica na Kantridi, a onda i Osnovna škola Gornja Vežica, pri kojoj postoji odjel za djecu s cerebralnom paralizom. Poslušajte:

PeThe će vam pokazati kako i izmjeriti koliko ste vježbali, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari