Prvi Rab Film Festival 23. kolovoza otvara hrvatska premijera "Jadnika"

Prvi Rab Film Festival 23. kolovoza otvara hrvatska premijera "Jadnika"

Rab Film Festival održava se od 23. do 27. kolovoza (Foto: Igor Soban / Pixsell)

Na prvom Rab Film Festivalu od 23. do 27. kolovoza prikazat će se 12 igranih i dokumentarnih filmova. Festival otvara hrvatska premijera filma "Jadnici", jednog od laureata ovogodišnjeg festivala u Cannesu, uz gostovanje redatelja Ladja Lyja i glavnoga glumca Djibrila Zonge.

Premijerno će se prikazati i krimić danskog debitanta Ulla Salima "Sinovi Danske", priča o islamskom radikalizmu smještena u kontekst uspona neonacističkih ideologija u Europi, te nova drama Kena Loacha "Oprostite, mimoišli smo se" o borbi za opstanak na sve nemilosrdnijem bitanskom tržištu rada.

Na programu Festivala su i "Bogu hvala" Françoisa Ozona o pedofiliji u Katoličkoj crkvi i njenom prikrivanju, srpski film "Šavovi" Miroslava Terzića o potrazi majke za djetetom za koje vjeruje da je ukradeno u rodilištu prije 18 godina te, izvan konkurencije, "Dnevnik Diane Budisavljević," kojeg će rapskoj publici predstaviti redateljica Dana Budisavljević.   

U dokumentarnom programu ističu se belgijski film "Zeleno zlato", šokantna pozadinska priča o biogorivima, snimana deset godina u najudaljenijim zakutcima svijeta, njemački film "Čistači", koji gledatelje vodi u sjenovito podzemlje interneta, na mjesto na kojem se uklanjaju upitni sadržaji, a nizozemski "Bellingcat" nudi jedinstveni pogled u svijet građanskog istraživačkog novinarstva i tragača za istinom u vladavini lažnih vijesti i alternativnih činjenica, objavljeno je u najavi.

Dva nagrađena filma ovogodišnjeg Sundancea

Na RAFF-u će se prikazati i dva nagrađena filma ovogodišnjeg festivala Sundance. Istražujući misterioznu smrt glavnog tajnika UN-a, u filmu "Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld" (Cold case Hammarskjöld) danski redatelj Mads Brügger gledatelje vodi u najtamniji bezdan afričke povijesti, a "More sjena" (Sea of Shadows) otkriva priču o hrabrim pojedincima koji spašavaju posljednje živuće kalifornijske pliskavice iz ralja narkokartela. Jedini hrvatski naslov u natjecateljskom programu je "Tak kak je" Arsena Oremovića o pokušaju oca da ostvari svoje pravo da nakon razvoda viđa kćer.

Festival je natjecateljskog karaktera, a najboljima će se nagrade dodijeliti u tri kategorije: za najbolji film iz igranog programa, za najbolji dokumentarac te nagrada publike. Izbornici RAFF-a su filmski kritičar i novinar Vladan Petković (igrani program) te novinarka Lejla Dedić (dokumentarni program). Organizatori su Grad Rab, Pučko otvoreno učilište Rab i Toro Laboratorij iz Zagreba, a direktor festivala je Robert Tomić Zuber. 

Osim projekcija na otvorenom te u zimskom kinu, bogat je i glazbeni program, a za finalnu večer organizatori pripremaju projekciju na obali - svojevrsno kino na morskim valovima, koje najavljuje izvršna producentica Morana Ikić Komljenović:

Ikić Komljenović: Ponosni smo na partnerstvo sa Sarajevo film festivalom, pripremio Albert Petrović

Komentari