Prvi učenički vestern u Hrvatskoj snimila filmska družina iz Fužina

Prvi učenički vestern u Hrvatskoj snimila filmska družina iz Fužina

Dio članova učeničke Filmske družine Kreše Golika te njihova voditeljica i ravnateljica Osnovne škole Ivanke Trohar u Fužinama Jasna Štimac (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Filmska družina Osnovne škole Ivanke Trohar iz Fužina ponosno nosi ime poznatoga filmskog redatelja i rođenog Fužinarca Kreše Golika, a nakon niza uspjeha i nagrada na smotrama dječjeg stvaralaštva, nedavno su snimili i prvi učenički vestern u Hrvatskoj, koji traje desetak minuta.

Što se sve može dogoditi kada se u brak mladoga bračnog para iz kaubojskog sela odluči uplesti zaljubljeni Indijanac, pitanje je koje pokreće radnju filma nastalog u Fužinama.    

"Dakako, revolveraški je dvoboj, kao i u svakom filmu s tematikom Divljeg zapada, neizbježan, no kako je ipak riječ o učeničkom vesternu, napeta filmska priča nije okončana tragično", kaže učenik Borna Majnarić koji zna sve detalje vezane uz zahtjevan redateljski, montažerski i scenaristički posao.

Glumački dio posla su, uz ostale, odradile Lea Miloš i Marta Vlahović, koje su tijekom priprema za snimanje morale pronaći i odgovarajuću garderobu kako bi bile slične djevojkama s Divljeg zapada. Snimanje vesterna privuklo je i Barbaru Radoš, iako je, nakon završetka osnovne škole, upisala gimnaziju u Rijeci. Teško se, kaže, rastaje od filmske družine, a nakon višegodišnjeg rada u njoj, nada se da će rad na filmu biti i njezin životni poziv.

Učenički vestern nastao je na lokaciji kaubojskog sela Roswell, izgrađenog u Gorskome kotaru prije dvije godine radi snimanja filma "Winnetou". Za to je, kaže voditeljica filmske družine i ravnateljica škole u Fužinama Jasna Štimac, trebalo ishoditi suglasnost produkcijske kuće iz Njemačke.

Nakon vesterna mali bi Fužinarci uskoro mogli snimiti i filmsku komediju "Lovačke priče". Ne treba sumnjati da će daroviti sumještani pokojnoga redatelja Kreše Golika, kojeg pamtimo upravo po komičnim scenama filma "Tko pjeva, zlo ne misli" i serije "Gruntovčani", i u tome biti uspješni. Poslušajte razgovor:

Prvi đački kaubojac, pripremio Nenad Lučić

Komentari