Psihologinja Lorena Zec: Psihičke bolesti nisu opravdanje za nasilje

Psihologinja Lorena Zec: Psihičke bolesti nisu opravdanje za nasilje

Građani pale svijeće za djevojčicu preminulu od posljedica obiteljskog nasilja (Foto: Pixsell)

Povodom još jednog slučaja obiteljskog nasilja, koje je nažalost završilo na najtragičniji mogući način, u našem eteru ugostili smo psihologinju iz centra za nenasilje i ljudska prava SOS Rijeka Lorena Zec.

Teško je statistički pratiti trendove nasilja u obitelji jer se ne zna koliko je slučajeva obiteljskog nasilja prijavljeno, a koliko još nije. I među prijavljenim slučajevima nasilja, zaključivati o trendovima iz podataka pravoduđa je teško i nedovoljno. "I da je jedan slučaj, previše je", moto je kojim se profesionalno i osobno vodi psihologinja Lorena Zec.

Ističe kako su djelatnici institucija, kao što su škole i vrtići, primorani prijaviti sumnju na obiteljsko nasilje, ali to se ne događa u dovoljnoj mjeri, najčešće zbog stigmatizacije. Kao veliki problem Zec navodi sustav, koji je pred kolapsom, a pogotovo sustav socijalne skrbi, koji kao takav ne ulijeva povjerenje građanima. Više o predispozicijama za nasilno ponašanje, obiteljskom nasilju u vrijeme pandemije i situaciji u Hrvatskoj poslušajte u razgovoru:

Psihologinja Lorena Zec: Psihičke bolesti nisu opravdanje za nasilje, pripremio Robert Ferlin

Komentari