Publika uživala u koncertnoj promociji prvoga CD-a riječke Opere

Publika uživala u koncertnoj promociji prvoga CD-a riječke Opere Publika uživala u koncertnoj promociji prvoga CD-a riječke Opere
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka

Prvi od dva koncerta kojima Opera HNK-a Ivana pl. Zajca predstavlja svoj prvi međunarodni CD sinoć je oduševio riječku publiku. Orkestar je svirao Papandopula, čija su djela na prvome CD-u, i Šostakoviča. Drugi koncert na programu je večeras u 18 sati.

Promocija prvoga međunarodnog CD izdanja riječke Opere Boris Papandopulo: Koncert za klavir i orkestar br. 3, Koncert za violinu i orkestar, koja je održana sinoć, bio je uvod u prvi promotivni koncert orkestra Opere riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca, Papandopulo, Šostakovič 1 pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa, na kojem je kao solist nastupio njemački pijanist Oliver Triendl.

Prvi dio koncerta bio je Papandopulov Koncert za klavir i orkestar br. 3, koji je snagom temperamentne partiture, virtuoznošću pijanističkoga notnog zapisa i lepršavim spojem mnogobrojnih glazbenih stilova, koji su se sjajno pretapali u zanimljivu cjelinu, oduševio prepuno riječko kazalište.

Papandopulova duhovitost i šarm ogledala se u sva tri stavka, u kojima je prvo atonalan, a klavir ima kratke dijaloge s orkestrom, onda se osjeća lirsko raspoloženje, pa na trenutke i melankolija romantičarskoga razdoblja, da bi se potom rasula plesno-filmska glazbena lepeza, koja se provlači kroz sve orkestralne dionice, s elementima ritmičnoga jazza.

Sve je to čisto i s osjećajem za mjeru izveo solist Oliver Triendl uz izvrsno pripremljen riječki orkestar, koji je uigrano i sa zadovoljstvom svirao pod sigurnom rukom maestra Matvejeffa. Nakon dugoga aplauza publike, uslijedio je još jednom treći stavak izvedenoga koncerta, Molto piu mosso.

Drugi dio koncerta pripao je tamnoj Šostakovičevoj Petoj simfoniji u d-molu, u kojoj je riječki orkestar Opere ponovno zablistao snagom izvedbene emotivnosti, osjećaja za suptilno razrađenu dinamiku i solističke izvedbe glazbenika ansambla, prateći vrlo talentiranoga maestra Villea Matvejeffa, koji svakoj koncertnoj izvedbi udahne blistave glazbene trenutke. Koncert je sinoć bio poput čarolije ispisane na izdanom nosaču zvuka.

Večeras u 18 sati slijedi drugi promotivni koncert orkestra Opere, Papandopulo, Šostakovič 2, na kojem će, pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa, u Papandopulovom Koncertu za violinu i orkestar nastupiti kineski violinist Dan ZhuPoslušajte osvrt te kako je prvi koncert doživjela riječka publika:

 

Publika o koncertu, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Papandopulo, Šostakovič 1, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari