Pust va Kastve: Antonjskim rogom počinju kastafske pusne nemotarije

Pust va Kastve: Antonjskim rogom počinju kastafske pusne nemotarije

S današnje konferencije za medije (Foto: TZ Kastav)

Vrijeme od blagdana sv. Antona, odnosno Antonje, do Pepelnice ili Čiste srede vrijeme je maškara, a u cijeloj Kastavštini, i na gotovo cijelome sjevernojadranskom prostoru, sačuvana je tradicija zvončara.

Korijeni ovoga običaja sežu još u pretkršćansko doba, kada su bukom zvona i zastrašujućim maskama s rogovima ljudi obilazili naselja tjerajući zimu, zle duhove i zazivajući proljeće. U Kastvu maškare počinju na Antonju, 17. siječnja. Puhanjem u Antonjski rog najavljuju se pusne nemotarije, dok se na središnjem gradskom trgu okupljaju članovi svih kastavskih pusneh kumpanij.

Pusne kumpanije iz Rubeša, Jurčića, Spinčića i Trinajstića predstavljaju svoj maškarani program i Pusta, kojega će uz prigodan program osuditi i spaliti na Pepelnicu. Među maškarama svake se godine bira pusni gradonačelnik koji za trajanja karnevala preuzima ključeve Grada i vlast. Grad Kastav jedini ima Pusni statut po kojemu se na dan početka Pusta dodjeljuje Zlatna broskva, specijalna diploma najboljoj maškari u prošloj godini ili zaslužnim pojedincima.

Manifestacijom Antonjski rog svaki će Pusni odbor predstaviti svog pusta. Imena su osebujna i znakovita: Pusni odbor Spinčići – Investitorić Olpić, Pusni odbor Jurčići – Pasja Prkja, Pusni odbor Trinajstići – Osojnica Trinajstić i Pusni odbor Rubeši – Sportašina.

Pusni odbor Jurčići, odnosno njihova pusna gradonačelnica Sandra Srdoč, ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­preuzet će ključ grada i svu vlast.

Već prve subote, 19. siječnja, zainteresirani će moći uživati u jubilarnom desetom maškaranom rallyu šarenih prometala ''Halubje – Liburnija''. Bit će tu još puno događanja poput tradicionalnih dočeka Frlanskih zvončara u Rubešima, Jurčićima i Trinajstićima te Mučićevih zvončara u Rubešima i Spinčićima.

Na središnjem gradskom trgu tradicionalno se dočekuju Halubajski zvončari u svojim stoljetnim pohodima Kastva i Kastavštine, a posljednjih godina Kastav redovito pohode i Grobnički dondolaši. U Guitar caffeu biti će postavljena i izložba „Halubajske zvončarske užanci“ koju će biti moguće razgledati do kraja Pusta. Svakako ne bi trebalo propustiti 21. „Ribarsku feštu pul Trinajstić“

I ove godine, Kastav postaje centar maškaranih zabava, u kojem će se kroz šest subota, od 19. siječnja do 23. veljače od 21 do 4 sata održavati "najboji pusni tanci va regije". Maškarani centar Kastav nalazi se kraj Školske sportske dvorane, u velikom grijanom šatoru, s čuvanim parkingom, popustima za grupe i gratis pićem uz ulaznicu, nagradama za najbolje maske, uz domaće specijalitete te uz najbolje bandove.

Sve započinje već ove subote nastupom Koktelsa, Brevis Banda i Decibela, a drugih subota bit će tu Mauro Staraj & La Banda, D`Beni Band, Alen Vitasović, Brevis Band, Proleteri, Koktelsi, Šajeta & Band, Night Express.
Da djeca ne budu zakinuta, Maškarani tanac Dječjega vrtića "Vladimir Nazor" održat će se u istom prostoru, 21. veljače od 17:30 do 19:30.

Za male i velike, ove će se godine u Idičinoj peknjici održati i dvije pusne radionice: "Kako se delaju pusne slašćice – ulenjaki" i "Kako se delaju pusne rožice za krabujosnice" koju će održati Sonja Vlah.

Antonjski rog označit će početak pusta na kastavskom području - na čelu mnogobrojne pusne kumpanije koja je najavila ovogodišnja događanja bio je zamjenik gradonačelnika Dean Jurčić s kojim je razgovarao Albert Petrović. Poslušajte:

Jurčić o pustu va Kastve, pripremio Albert Petrović

Preuzmite datoteke

Pust va Kastve 2019 1,0 MB

Komentari