"Racconti di costa e di mare": priča je živa dok ima pripovjedača

"Racconti di costa e di mare": priča je živa dok ima pripovjedača "Racconti di costa e di mare": priča je živa dok ima pripovjedača
S izvedbe u Rijeci (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka) S izvedbe u Rijeci (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)

U Rijeci su izvođači ipak imali nešto manje prostora (Foto: HNK Zajc)

Nakon Trsta, Kopra i Rovinja, predstava "Racconti di costa e di mare / Priče s obale i mora" izvedena je premijerno i u Rijeci, u komornom ambijentu Zajednice Talijana. Poetski recital bez stihova podsjetio je na ljepotu pisane riječi.

U okviru Dana Talijanske kulture u Rijeci Talijanska drama HNK Zajca i Il Rossetti Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia predstavili su "Racconti di costa e di mare / Priče s obale i mora", predstavu sačinjenu od tekstova raznih autora iz Istre i Julijske krajine: Antonio Quarantotti GambiniGianni StuparichPaolo RumizNelida MilaniClaudio Magris i Marisa Madieri te Milan Rakovac.

Tekstove na temu mora, obale i ljudi koji uz i od njih žive priredio je Franco Pero, a pripovijedaju ih Bruno i Elvia Nacinovich iz riječke Talijanske drame te Lara Komar i Andrea Germani iz tršćanskoga kazališta. Na sceni s glumcima je i glazbeni kvartet, čine ga diplomirane glazbenice tršćanskog konzervatorija Giuseppe Tartini, a izvode glazbu Sibeliusa i Straussa.

U Italiji postoji tradicija glasnog čitanja literarnih tekstova, posebno besmrtna Danteova djela. Ponekad ta čitanja u scenskim uprizorenjima postaju ipak nešto više. Međutim, u scenski skučenom prostoru Zajednice Talijana u Rijeci "Racconti di costa e di mare" ostale su tek poetski recital bez stihova, pri čemu ugođaju najviše doprinosi glazba. 

Glumci su, u riječkoj izvedbi, imali pomalo nezahvalan zadatak da uz minimum scenskog pokreta govore tekstove koji u sebi nose malo dramskog. Iako ste na trenutke mogli žmireći pratiti izvedbu kao radio dramu, glumački kvartet, a posebno domaćini, Elvia i Bruno Nacinovich, podsjetili su nas da glas dobrog glumca može sve.

Onda i pripovijedanje priče postaje doživljaj, a minimun scenske "opreme" zapravo ističe da pisana riječ, bez čitatelja ili publike koja joj dodaje dušu, ostaje tek slovo na papiru. Poslušajte kako o 70. obljetnici Talijanske drame i Zajednice Talijana koja je bila povod ovom literarnom podsjećanju te o susretu s riječkom premijernom publikom govore Elvia i Bruno Nacinovich: 

Elvia i Bruno Nacinovich: podijelimo čitateljsko iskustvo, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari