Radioastronomija: europski znanstvenici iz projekta LOFAR u Kampusu

Radioastronomija: europski znanstvenici iz projekta LOFAR u Kampusu Radioastronomija: europski znanstvenici iz projekta LOFAR u Kampusu
Središnja lokacija projekta (Foto: LOFAR) Središnja lokacija projekta (Foto: LOFAR)
Raspored radioteleskopa u Europi (Foto: LOFAR) Raspored radioteleskopa u Europi (Foto: LOFAR)
Dr. Tomislav Jurkić (Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka) Dr. Tomislav Jurkić (Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka)
Znanstvenici na Kampusu (Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka) Znanstvenici na Kampusu (Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka)

LOFAR antene niske frekvencije (Foto: LOFAR)

Odjel za fiziku Sveučilišta u Rijeci i Institut "Ruđer Bošković" domaćini su godišnjeg sastanka znastvenika iz 15 eurospkih zemalja uključenih u projekt LOFAR, koji obuhvaća sva radioastronomska istraživanja vezana uz magnetska polja u svemiru.

Na čelu projekta LOFAR je Nizozemski institut za radioastronomiju Astron, a na području Nizozemske je smješten i najveći teleskop. Želja je znanstvenika u sljedeća četiri dana u Rijeci uspostaviti što bolju suradnju na proučavanju razvoja svemira. Jedan dio znanstvenika proučava i zemljinu atmosferu, rekao nam je dr. Tomislav Jurkić s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci, a to uključuje i praćenje utjecaja Sunca na ukupnost atmosfere oko Zemlje.

"LOFAR je veliki radioteleskop koji se nalazi u Europi i koji nije jedan od klasičnih teleskopa gdje možete vidjeti veliku radioantenu, već je to ustvari radio s velikim brojem malih antena koje su međusobno umrežene, i taj se teleskop ustvari proteže na cijelo područje sjeverne Europe - od Velike Britanije preko Nizozemske, a stanice su i u Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj", tumači dr. Jurkić. Poslušajte izjavu:

Dr. Jurkić o projektu, pripremio Josip Krmpotić

Komentari