Radojka Šverko i riječki glazbenici otvaraju 28. Festival Jazz.hr/Proljeće

Radojka Šverko i riječki glazbenici otvaraju 28. Festival Jazz.hr/Proljeće

Moćan glas za poseban svijet jazza (Foto: Igor Soban / Pixsell)

28. festival Jazz.hr/Proljeće bit će održan od 2. do 5. svibnja, a četverodnevni program vrhunskih jazz koncerata ovorit će, u Dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije u Zagrebu, glazbena diva Radojka Šverko.

"Na programu koncerta naći će se jazz standardi iz američke pjesmarice u obradi nagrađivane umjetnice i njezinih kolega, riječkih glazbenika. Moćan glas i način interpretacije Radojke Šverko publiku će odvesti u poseban svijet jazza od prvog do posljednjeg takta koncerta", stoji u najavi.

Drugi dan rezerviran je za Mirokado orkestar. Miro Kadoić okupio je jazz orkestar vrhunskih glazbenika, a koncert će posvetiti 90. godišnjici rođenja Erica Dolphija. Kao gost, uz Mirokado orkestar, nastupit će svestrani Chico Freeman, stručnjak za glazbu Erica Dolphyja. Saksofonist, klarinetist, trubač, pijanist, skladatelj i producent, Chico Freeman će 3. svibnja u prostorima Muzičke akademije u Zagrebu održati i jazz radionicu.

Trećeg dana festivala solo recitalom predstavit će se Krzysztof Kobylinski, poljski skladatelj, pijanist, autor tridesetak albuma temeljenih na jazz, etno, neoklasičnoj i elektronskoj glazbi. Festival će, 5. svibnja, virtuoznim improvizacijama na originalan način zatvoriti svestrani austrijski saksofonski kvartet SaxoFour.

Festival jazz.hr do sada je ugostio više od tisuću domaćih i svjetskih glazbenika na tristotinjak koncerata. Svi koncerti održavaju se u KD Blagoje Bersa Muzičke akademije, a kao zagrijavanje za festival najavljen je koncert Nove nade jazza "Marjan Marjanović" 26. travnja, u Boogie klubu, na kojemu će se predstaviti neafirmirani jazz glazbenici.

Komentari