Radovi na Dječjoj kući mogu početi, odobrena lokacija broda Galeb

Radovi na Dječjoj kući mogu početi, odobrena lokacija broda Galeb Radovi na Dječjoj kući mogu početi, odobrena lokacija broda Galeb
Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka

Galeb i buduća Dječja kuća (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Iz Lučke uprave stigla je potvrda lokacije - obnovljeni brod Galeb bit će privezan uz Molo longo, odmah poslije dizalica, potvrdio je to na današnjem susretu s novinarima pročelnik Odjela za kulturu riječke gradske uprave Ivan Šarar.

2020. Rijeci je sve bliže - u Odjelu za kulturu grada koji će uskoro biti Europska prijestolnica kulture zbrajaju što je učinjeno. 

Obnova Palače Šećerane, u Krešimirovoj ulici, teče prema planu i do sada je utrošeno trideset posto od predviđenih 42 milijuna kuna, rekao je pročelnik Ivan Šarar. To je samo jedna u nizu činjenica koje pokazuju da je završilo dugotrajno razdoblje administriranja u kojem su planovi postajali izvedbena dokumentacija i troškovnici, a koji su onda višestruko provjeravani.

Na Badnjak je određen izvođač radova za Dječju kuću, a 3. siječnja bit će otvorene ponude za radove na rekonstrukciji broda Galeb. Prošloga tjedna stiglo je i prvih 27 milijuna eruopskih kuna za radove na Dječjoj kući, a tko je izvođač znat ćemo kada završi žalbeni rok, pa se u veljači vidimo na otvaranju radova u kompleksu Benčića, najavio je Šarar.

Za brod Galeb napokon je utvrđena lokacija na kojoj će biti privezan, a pročelnik je podsjetio da tijekom javnih konzultacija brodograditelji nisu imali zamjerke na predviđene rokove i troškovnik obnove broda. S probijanjem troškovnika pri izvođenju radova uvijek se računa, dodaje, i postoje prihvatljive granice.

Ove godine otvoren je preuređeni Ri Hub, održano prvo Ljeto u prijestolnici, a HKD je postao ustanova, na što je pročelnik posebno ponosan. Šarar vjeruje da će već u drugoj godini postojanja pokazati koliko tamo mogu samostalno zarađivati od ulaznica, a koliko privlačeći sredstva iz državnog proračuna ili iz nekih drugih izvora. 

Ukratko, infrastrukturne investicije riječki odjel za kulturu pokrenuo bi i da Rijeka nije prijestolnica kulture 2020. Samo bi stvari išle nešto sporije, ovako je planirano - i do sada u planovima ništa nije mijenjano, naglašava pročelnik za kulturu: otvaranje Muzeja grada Rijeke u Palači Šećerane u ožujku/travnju 2020., rekonstruiranog Galeba u svibnju/lipnju, Dječje kuće u lipnju/srpnju te Gradske knjižnice u Benčiću, uz zatvaranje Rijeka EPK 2020 u veljači 2021. godine.

U međuvremenu, i odjel za kulturu i riječke ustanove morat će balansirati redovite i EPK programe, a moraju početi pripremati i kulturnu strategiju za razdoblje 2021. do 2027., ako ni zbog čega drugoga, onda da bi mogli planirati neka nova povlačenja europskih sredstava. Poslušajte:

Za kraj godine: riječka kultura bilježi plus, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari