Radovi na kogeneracijskoj energani na Trsatu počet će u ožujku

Radovi na kogeneracijskoj energani na Trsatu počet će u ožujku

Građevinski fakultet u Kampusu koji će se grijati na novu energanu (Foto: Goran Kovačić/PIXSELL)

Nakon primjedbe Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Grad Rijeka mora izmijeniti prethodno donesenu odluku o davanju jamstva Energu na 10 milijuna eura za izgradnju kogeneracijske energane na Trsatu. Prva faza radova koja će omogućiti isporuku toplinske energije ipak će početi u ožujku.

Stav je Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja da dio jamstva koji se odnosi na investiciju kogeneracije, koja za krajnji cilj ima proizvodnju električne energije po povlaštenim tarifama, predstavlja potporu za koju jamstvo za kredit EBR ne smije dati Grad.

U međuvremenu novcem od kredita Europske banke za obnovu i razvoj treba izgraditi sustav opskrbe toplinskom energijom za bolnicu, kampus i dio Vojaka, pa je gradonačelnik Vojko Obersnel rekao: Da ne čekamo suglasnost Europske komisije odlučili smo promijeniti odluku tako da se ona sad daje na 6,5 milijuna eura.

Stoga će u ožujku početi zamjena cjevovoda i izgradnja objekta. To bi sve trebalo biti gotovo do iduće ogrjevne sezone, a u drugoj fazi 2015. godine trebali bismo preći na kogenerativni dio koji će omogućiti i isporuku električne energije, rekao je direktor Trgovačkog društva Energo Sanjin Kirigin.

Komentari