Radovi na Pavlinskom trgu i u Ulici Janeza Trdine pri samom su završetku

Radovi na Pavlinskom trgu i u Ulici Janeza Trdine pri samom su završetku Radovi na Pavlinskom trgu i u Ulici Janeza Trdine pri samom su završetku
Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka
Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka
Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka
Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima obišao je Pavlinski trg (Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka) Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima obišao je Pavlinski trg (Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka)
Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka
Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka
Radovi u Ulici Janeza Trdine (Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka) Radovi u Ulici Janeza Trdine (Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka)

Foto: Virna Baraba / Radio Rijeka

Radovi na uređenju Pavlinskoga trga i Ulice Janeza Trdine u Rijeci pri samom su završetku. Ugostitelji već danas mogu postaviti terase. Vrijednost radova na projektiranju, gradnji i nadzoru iznosi oko 6,4 milijuna kuna.

Radovi su obuhvatili ukupnu površinu od 1145 četvornih metara, na kojoj je izvedeno novo opločenje i ugradnja nove urbane opreme. Uz to je izveden i novi sustav javne rasvjete i odvodnje oborinskih voda te rekonstrukcija postojećeg vodoopskrbnog cjevovoda i postava kanalizacije za optičke kablove za potrebe Grada Rijeke. 

Novi sistem rasvjete riješen je polaganjem visećih rasvjetnih tijela koja su oslonjena na inox sajle, nategnute između pročelja građevina koje okružuju trg. 

Kako bi se slijepim osobama omogućilo jednostavnije kretanje, postavljene su posebne reljefne oznake koje tvore stazu vodilju u dijelu Ulice Janeza Trdine prema Pavlinskom trgu te dalje prema Ulici Sokol-kula i prema prolazu koji vodi prema Starčevićevoj ulici. Staza vodilja izvedena je s reljefnim odnosno taktilnim keramičkim pločama u samom parteru.

Sam trg sastavni je dio dijelom sačuvane urbane strukture riječkoga Starog grada i poteza povijesnih trgova i ulica, koje prate potez nekadašnjih gradskih kasnoantičkih bedema. Trg je u svojoj današnjoj prostornoj osnovi definiran u 19. stoljeću, rušenjem crkvice Tri Kralja sagrađene oko 1615. godine. Na trg je nekada bio orijentiran pavlinski samostan i kuća Verneda. Iz tog razdoblja donekle je sačuvano dvorišno pročelje samostana, odnosno pročelje zgrade na adresi Sokol-kula 4b.

Ukupna dosadašnja ulaganja Grada Rijeke u uređenje ulica i trgova Staroga grada, uključivši i uređenje Pavlinskoga trga i Ulice Janeza Trdine, iznose oko 61 milijun kuna. Projekt uređenja izradio je AGA d.o.o. Rijeka, a radove na uređenju izvodi Novotehna d.d. Rijeka. 

Što je sve učinjeno na Pavlinskom trgu, kojeg je danas obišao gradonačelnik Vojko Obersnel sa suradnicima, pojašnjava Željko Vitas, ravnatelj Direkcije zajedničke komunalne djelatnosti u Gradu Rijeci. Srđan Škunca, pročelnik Odjela gradske uprave za urbanizam govori o povijesti Pavlinskog trga dok riječki gradonačelnik o uređenju Starog grada. Poslušajte:

Željko Vitas o radovima na Pavlinskom trgu, pripremila Virna Baraba

Srđan Škunca: Tko su bili Pavlini?, pripremila Virna Baraba

Vojko Obersnel o uređenju Starog grada, pripremila Virna Baraba

Komentari