Rahela Mihaljević: Protiv bolesti s osmijehom na licu i uz - step aerobic

Rahela Mihaljević: Protiv bolesti s osmijehom na licu i uz - step aerobic

Rahela Mihaljević u studiju Radio Rijeke (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT Radio Rijeka)

Rahela Mihaljević majka je dvoje djece, sretno udana već 22 godine, a punih 13 godina trenerica je step aerobica. Osoba je koja uvijek nosi osmijeh na licu, svoju pozitivnu energiju prenosi na svakom treningu, pa bi svatko na prvu rekao da je bezbrižna.

Istina je ponešto drukčija - naime, Rahela je kroz život naučila kako osmijeh liječi i najteže brige, a step aerobic postao je njezin spas. Rahela ima sina Matiju koji ima 21 godinu i student je druge godine Tehničkog fakulteta, a Rahela kaže da je na njega neizmjerno ponosna, a ponosna je i na svog drugog sina Gabrijela, koji ima 14 godina i dijete je s poteškoćama u razvoju. Gabrijel je rođen prirodnim putem, no na porodu je bilo problema. "Ne mogu reći da sam ljuta, to nije moj stil, to nisam ja, ali ponekad se pitam zašto doktori nisu htjeli da idem na carski rez, jer sam i prvi porod jedva izdržala", počinje svoju priču Rahela.

"Gabrijelu je dijagnosticirana mikrocefalija koja je prerasla u nešto ozbiljnije, prognoze su bile vegetacija, no ja se s tim nisam mogla pomiriti. Gabi ima i rezistentnu epilepsiju, za koju nema lijeka, a tjedno je imao i pet do šest napadaja. Uz moju energiju, puno čitanja, pričanja s doktorima i učenja uspjela sam ga dignuti na noge, iako su mi svi govorili da će cijeli život biti u krevetu", kaže Rahela. 

"Vježbala sam s njim tri puta dnevno, bila sam u svemu tome sama, sve institucije su mi zatvorile vrata i svi su govorili da moje dijete nigdje ne pripada", kaže Rahela koja je svom Gabrijelu prvih nekoliko godina života morala biti psiholog, logoped, fizijatar, fizioterapeut, neurolog, defektolog, stomatolog, specijalist i na kraju - majka.

"Padneš u blato, otreseš se i kažeš sam sebi - to ne može biti tako, moraš biti jaka i svoje dijete staviti na noge. I uspjela sam. Bilo je teško, kucala sam na mnoga vrata, a ono što me držalo bila je vjera u Boga i vjera u sebe. Moj je Gabi meni poslan kao učitelj, da me nauči kako se u životu nositi s teškoćama", priča nam Rahela.

"Majka je ta koja mora biti borac, zato sam i došla do cilja - Gabrijel je napokon prohodao", dodaje naša gošća, no nakon toga situacija se nije popravila - sada je stradalo njezino zdravlje. Od silnih emocija, straha, bijesa, borbe, Rahela je dobila panične napadaje koji su intenzivno trajali pet godina. Na pitanje što joj je izazivalo te napadaje odgovara: "Strah od smrti, strah za moje najmilije, strah od nepoznatog. Dvije godine sam se borila s nepoznatim i to se odrazilo na mene, a napadaji su došli kad sam bila najopuštenija. Oduzelo mi se cijelo tijelo, svjestan si u glavi svega, ali ne možeš funkcionirati, nisam mogla ni gutati ni disati u trenutku napadaja, mislila sam da umirem", priča nam Rahela.

"Nisam htjela cijeli život konzumirati lijekove i morala sam pronaći svoj spas, nešto što će me dignuti i to sam našla u plesu, odnosno u step aerobicu. Nakon što sam se tim počela baviti, panični napadaji su prestali", kaže naša Rahela, za prijatelje Raha, oja je rodom iz Slavonije, a već 22 godine živi u Rijeci gdje ju je dovela ljubav njezinog života - njezin suprug s kojim je već 22 godine u braku.

"Život nam je darovan da se borimo, veselimo, smijemo, ali nešto u suprotnom smjeru nas odvlači i kao da ga želi zagorčati. I tu je ta naša vječna borba. Ono što mene veseli su moja djeca i moj muž, moja obitelj i vjera u bolje sutra", zaključuje Rahela koja bi voljela o svom iskustvu napisati knjigu i kroz smijeh kaže da će trenirati step aerobic do 105 pa opet. 

Poslušajte razgovor:

Klasa optimist: Rahela Mihaljević, pripremila Iva Črnjar Ivančan

Komentari