Rajska plaža u Loparu u znaku festivala skulptura u pijesku

Rajska plaža u Loparu u znaku festivala skulptura u pijesku

Foto: TZ Lopar

Na Rajskoj plaži u Loparu na Rabu do 14. kolovoza održava se festival skulptura u pijesku, umjetnička manifestacija na kojoj kipari iz čitave Hrvatske izrađuju skulpture na temu "Čudesni svijet mitskih bića".

Prvi Festival skulpture u pijesku održan je 2012. godine inicijativom akademskog slikara Zlatka Kauzlarića Atača u suradnji Turističke zajednice općine Lopar i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U početnoj fazi bila je to radionica kiparstva namijenjena isključivo studentima likovnih akademija u Hrvatskoj koja se tijekom godina razvila u međunarodni festival na kojem su sudjelovali razni mladi umjetnici i studenti umjetnosti iz cijeloga svijeta.

Veličina skulptura seže i do 10 metara u dužinu i širinu te oko dva do tri metra u visinu. Potreban je izuzetno naporan fizički rad na visokim temperaturama da bi se kreirale skulpture koje, kada bi se izvagale, teže od 30 do 70 tona. Sav trud i rad koje umjetnici ulože u Loparu se prepoznaje, a zbog sjajnog domaćinstva i truda mještana, umjetnici se svake godine vraćaju.

Festival se održava uz poštivanje epidemioloških mjera a baš zbog toga, kako je naglasila umjetnička voditeljica "pješčane manifestacije " Paula Banić pokušat će sudionike i goste oraspoložiti mitskim bićima od pijeska. Evo što nam je o manifestaciji rekao direktor Turističke zajednice Marin Mušćo:

Festival skulptura Lopar, pripremila Olivera Vinković

Komentari