Ranku Dokmanoviću i Nedi Rački nagrada "Tošo Dabac"

Ranku Dokmanoviću i Nedi Rački nagrada "Tošo Dabac"

Foto: Ranko Dokmanović

Riječki fotograf Ranko Dokmanović te Neda Rački iz Zagreba dobitnici su ugledne fotografske nagrade "Tošo Dabac" za 2013. godinu. Tim povodom večeras će im se nakon dodjele nagrada u Galeriji Fotokluba Zagreb otvoriti samostalne izložbe.

Nagrada Tošo Dabac dodjeljuje se za postignuća u fotografskoj umjetnosti i promicanju fotografije u Hrvatskoj i svijetu. Ranko Dokmanović na izložbi će predstaviti njemu bitne i dragocjene trenutke koji podsjećaju na raznovrsnost njegovih zanimanja i pristupa. Fotografijom se bavi već gotovo pola stoljeća, a sam kaže da umjetnost nije u svakoj pojedinoj fotografiji koju snimi, već u cjelokupnom stavu o svemu što vidi. 

 Za Dokmanovića je povjesničar umjetnosti Ervin Dubrović ustvrdio je kako je intelektualac među fotografima, neformalan među formalnima, umjetnik među kompjuterašima. Onaj koji hoda i gleda, divi se i snima - stijene uz more, oplatu broda, interijere i tavane istarskih kućica, industrijsko smeće, opipljivost pop-arta i prštavilo op-arta.

Neda Rački jedna je od najnagrađivanijih članica Fotokluba Zagreb, a njezine su fotografije uglavnom u crno-bijeloj tehnici. Izložit će nagrađivane fotografije sa žiriranih izložbi diljem svijeta i dio najuspješnijih fotografija s ranijih izložbi.

Izložba ostaje otvorena do 13. svibnja radnim danom (osim utorka) od 9 do 17 sati, a utorkom dvokratno – od 9 do 15 te od 19 do 21 sat (katalog izložbe možete preuzeti u prilogu). S nagrađenim riječkim fotografom Rankom Dokmanovićem razgovarala je Biserka Belić:

 

Komentari