"Rat i sjećanje" Željka Ivankovića - portret književnika u ratu

"Rat i sjećanje" Željka Ivankovića - portret književnika u ratu "Rat i sjećanje" Željka Ivankovića - portret književnika u ratu
Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka
Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka
Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka

Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka

Roman Željka Ivankovića "Rat i sjećanje" u izdanju riječkoga Ex librisa ovogodišnji je dobitnik nagrade "Ksaver Šandor Gjalski" za najbolje prozno djelo. Prema mišljenju žirija najbolji je to roman o ratu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, predstavljen je u antikvarijatu Ex libris.

Na riječkome predstavljanju knjige Rat i sjećanje uz autora Željka Ivankovića govorio je i urednik Zoran Grozdanov. Istaknuo je da se radi o zanimljivoj obiteljskoj priči Ivankovića - Hrvata iz Sarajeva, čija su dva brata i sestra otišli svatko na svoju stranu iz rodnoga Vareša, nadomak Sarajeva. Roman je autobiografski, obiteljska saga koja završava padom/oslobađanjem autorova rodnoga mjesta Vareša koje je, iako nadomak Sarajeva, od njega udaljeno svemirskim miljama.

Autorov jedan brat pripadnik je jedne vojske, drugi druge, a sestra je pak na trećoj strani i tako oni ponavljaju sudbinu koju su dijelili Ivankovićev otac i njegovi stričevi u nekom prijašnjem ratu, što postaje prototip svake bosanske priče, koja se povijesno ponavlja. Opisan je život u opkoljenome Sarajevu u prvih godinu i pol rata, sa svim najvažnijim trenucima ratne priče glavnoga junaka Borisa - novinara, ratnoga zatočenika.

U romanu Željka Ivankovića koncentrirani su neobjavljeni dnevnici, prikupljena dokumentarna i povijesna građa vareškoga kraja, njegove priče iz knjige Nove priče o ljubavi i ratu te elementi iz nagrađene i izvođene radio-drame Romantična faza rata. Tako je roman Rat i sjećanje pisan gotovo cijelih dvadeset godina.

To mu je treći roman, što zaokružuje romanesknu trilogiju: Dodirom i svijet poče (Sarajevo 1992. i Zagreb 2006.) - portret književnika u mladosti, Ljubav u Berlinu (Sarajevo 1995. i Zagreb 1995.) - portret književnika u ljubavi, a Rat i sjećanje portret je književnika u ratu. Knjiga s 450 kartica teksta za autora je iznimno važna te je, kako kaže, doživljava kao svoj magnum opus, kao nešto što je naprosto morao napisati.

U emocionalnom i intelektualnom te spisateljskom smislu to mu je najvažnija knjiga, zaključuje Ivanković, a nagradu Ksaver Šandor Gjalski Društva hrvatskih književnika za najbolje prozno djelo u 2016. godini naziva hrvatskim Nobelom. Poslušajte razgovor s nagrađenim književnikom Željkom Ivankovićem:

Rat i sjećanje, pripremila Antonela Galić

Komentari