Ravna Gora će graditi novi dječji vrtić

Ravna Gora će graditi novi dječji vrtić Ravna Gora će graditi novi dječji vrtić
Predviđena lokacija budućeg vrtića u Ravnoj Gori (foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka) Predviđena lokacija budućeg vrtića u Ravnoj Gori (foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Ravna Gora (foto: ravnagora.hr)

Osiguravanje uvjeta za ostanak mladih obitelji, važan je čimbenik ublažavanja nepovoljnih demografskih trendova u Gorskom kotaru. S tim je ciljem i Općina Ravna Gora pokrenula projekt izgradnje novog dječjeg vrtića.

Nastavak njegove provedbe trenutačno je najaktualnije pitanje kojim se bave tijela općinske uprave.

Ravnogorski dječji vrtić trenutačno djeluje u sklopu osnovne škole, a da se s izgradnjom novog objekta očekuje niz organizacijskih i sadržajnih noviteta u predškolskom odgoju, potvrđuje stručna suradnica za razvojne projekte Općine Ravna Gora Ivana Radočaj: "Radi se o izgradnji samostalne predškolske ustanove. Iako bi prioritet u njoj bio predškolski odgoj i naobrazba, unutar objekta bi se nalazile i prostorije koje bi mogle koristiti udruge čiji je fokus djelovanja usmjeren na rad s djecom. Novi vrtić moći će primiti više djece, a doprinijet će i dodatnom zapošljavanju još dvije odgojiteljice. I s pomoćnim osobljem, domarima i kuharicama bio bi zasnovan puni radni odnos."

Nakon razrade projekta dječjeg vrtića, objašnjava Ivana Radočaj, trebat će udovoljiti uvjetima natječaja koje će nadležna državna agencija raspisati u sklopu Programa ruralnog razvoja što bi donijelo ključan financijski poticaj pri provedbi zahtjevnog ulaganja. 

Procijenjena vrijednost projekta je 7,5 milijuna kuna. Od iznosa u visini milijun eura nadležna agencija može financirati do 90 posto troškova kako bi se objekt stavio u funkciju.

Uz očekivani dovršetak novog dječjeg vrtića tijekom 2018. godine, Općina Ravna Gora morat će udvostručiti ulaganja u programe predškolskog odgoja, dok bi roditelji poboljšanu kvalitetu vrtićkog smještaja mjesečno plaćali dvjestotinjak kuna više. 

Javlja Nenad Lučić:

 

Komentari