Razgovorom do brzo primjenjivih primjera dobre prakse

Razgovorom do brzo primjenjivih primjera dobre prakse

Prometna izoliranost jedan je od gorućih problema hrvatskih otoka (Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell)

Ključ pametnih politika za pametne otoke je definiranje prioriteta: za hrvatske otoke to su prometna povezanost, gospodarski razvoj i samoodrživost. U Malinskoj na otoku Krku traje međunarodna konferencija "Pametne politike za pametne otoke".

Međunarodna konferencija "Pametne politike za pametne otoke" organizirana je u suradnji s mrežom otočnih gospodarskih komora Europske unije, a domaćin je Hrvatska Gospodarska komora u Rijeci. Cilj je utvrditi specifične karakteristike i poteškoće otoka koje se, temeljem održivog razvoja, mogu pretvoriti u prednosti. A one se mogu ostvariti kroz projekte financirane iz Europskih fondova.

Suradnjom s Jadransko-jonskom i Dunavskom regijom unutar koje djeluje INSULEUR, čija smo punopravna članica već dvije godine, pretendiramo na financijska sredstva za otočni razvoj. Mogućnosti ima mnogo: od proizvodnje obnovljive energije, preko eko poljoprivrede, do smanjenja stope PDV-a za otočne gospodarstvenike kojima prijevozni troškovi ponekad nadmašuju vrijednost proizvoda. Ne treba zaboraviti ni pametne specijalizacije koje donose radna mjesta, kao ni digitalne turističke agende poput one koju je razvilo otok Gozo u Malteškom otočju.

Upravo zbog Hrvatske, najnovije europske članice, za početak iduće godine pri Europskom parlamentu u Briselu, najavljena je sjednica Odbora za priobalje i more s problematikom hrvatskih otoka, rekao je predstavnik Otočnog Sabora i predstavnik Odbora europske federacije malih otoka Denis Barić, poslušajte:

Komentari