Razgovorom protiv predrasuda: Treba li liječiti normalne?

Razgovorom protiv predrasuda: Treba li liječiti normalne?

Foto: Dom Turnić

"Pet dana za mentalno zdravlje" je program koji u Rijeci počinje u ponedjeljak 12. listopada. Dio programa čine radionice za stručnjake i studente na Sveučilišnom kampusu, a dio je sutra, u riječkoj gradskoj vijećnici, otvoren za javnost.

U gradskoj vijećnici Rijeke, u ponedjeljak, u 13 sati bit će održan okrugli stol na temu: Treba li liječiti normalne? O tome će, među ostalima, govoriti Lorenzo Toresini iz Trsta, Vito Flaker iz Ljubljane i Robert Torre iz Zagreba. Poslijepodne, od 18 sati, na istom mjestu bit će prikazan film "Mettin glas" o medicinskoj sestri koja nastoji živjeti normalan život unatoč dijagnosticiranoj shizifreniji. Nakon projekcije razgovor o toj temi moderirat će Adi Hasanbašić iz Sarajeva. 

Programom Sveučilište u Rijeci, Centar za destigmatizaciju i prevenciju duševnih bolesti riječkog sveučilišta i Dom za odrasle osobe Turnić nastoje skrenuti pozornost na činjenicu da se često ljude s mentalnim teškoćama stigmatizira i izolacijom iz normalnog života čini bolesnijima nego što jesu. 

Dom Turnić pri tom ističe činjenicu da organiziraju grupe (samo)podrške ne samo za svoje korisnike, nego i za ljude iz šire društvene zajednice, pa im se slobodno možete javiti. 

O kakvim se grupama (samo)podrške radi te o tome zašto je važno govoriti o destigmatizaciji doznali smo od Snježane Prijić Samaržija s Filozofskog fakulteta u Rijeci, ravnateljice Doma Turnić Martine Kalčić i Ivane Babić iz Centra za destigmatizaciju:

Komentari