Referendum o ustavnoj definiciji braka

Referendum o ustavnoj definiciji braka

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, do 16 sati u Hrvatskoj je glasovalo 946.753 građana, što je 26,75 posto od ukupnog broja birača - što je 7 posto manja izlaznost nego na referendumu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

U Rijeci je do 16 sati na referendum izašlo 28.630 građana ili 27,59 posto, a u Primorsko-goranskoj županiji svoj glas je do 16 sati dalo 62.171 građana, odnosno izlaznost je 25,45 posto. 

Riječani su na birališta najviše odlazili na Costabelli, Pećinama, Bulevardu i Kozali, a najmanje na glasačkim mjestima Sveti Nikola, Sveti Kuzam i Pehlin. U Primorsko-goranskoj županiji  gotovo je dvostruko otočana izašlo na birališta u odnosu na Gorane. Prednjače Vrbnik i Cres: Vrbnik je rekorder s 41,80 posto odaziva, dok je na području Gorskoga kotara odaziv ispod 20 posto, izuzev Mrkoplja, koji bilježi odaziv od 27,16 posto. (B.Uzelac)  

Po županijama, najviše birača do 16 sati izašlo je u Gradu Zagrebu - 35,99 posto, te u Splitsko-dalmatinskoj (30,41 posto) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (29,14 posto), a najmanji broj u Ličko-senjskoj (17,83 posto) i Vukovarsko-srijemskoj županiji - 20,19 posto birača.

Po gradovima, pored Zagreba, najviše je građana na referendum o ustavnoj definiciji braka izašlo u Splitu (31,84 posto) i Velikoj Gorici (31,58 posto), a najmanje u Vukovaru (18,97 posto) i Gospiću (19,92 posto). Prvi konačni rezultati očekuju se na stranicama Državnoga izbornog povjerenstva oko 20 sati. 

Na današnjem referendumu u Hrvatskoj i inozemstvu pravo odlučivanja ima oko 3,8 milijuna birača. Glasačka mjesta u Hrvatskoj, njih 6635, otvorena su u 7, a glasovanje traje do 19 sati.

Birači na referendumu odgovaraju na pitanje: Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca? Državni referendum o ustavnoj definiciji braka treći je od stjecanja hrvatske samostalnosti, a prvi koji je raspisan na inicijativu građana.

Održavanje referenduma zatražila je inicijativa U ime obitelji nakon što je prikupila oko 750 tisuća potpisa. Uvrštavanju definicije braka u Ustav usprotivile su se stranke iz vladajuće koalicije i nevladine udruge za ljudska prava, dok su to podržali najjača oporbena stranka i Katolička crkva.

Važeći zakon o referendumu ne propisuje referendumsku šutnju, stoga je i na dan referenduma moguća promižba, objava izjava i intervjua zagovornika, odnosno protivnika referenduma. Iznimka je samo neposredna blizina glasačkih mjesta gdje nije dopušteno na bilo koji način navoditi birače kako će glasovati. Provedba referenduma državu će stajati oko 48 milijuna kuna, a financira se iz proračunske zalihe.

Prema važećim zakonima, rezultati referenduma vrijede bez obzira na to koliki postotak birača odluči iskoristiti svoje biračko pravo, a o odluci građana ovisi hoće li se ili neće mijenati Ustav RH.

Glasovanje je započelo u Aucklandu na Novom Zelandu u subotu u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu. U 21 sat po našem vremenu otvorila su se i glasačka mjesta u Australiji - u Canberri, Sydneyu i Melbournu. U 23 sata krenulo je glasovanje u Perthu te u Japanu, a u 24 sata u Kini i Maleziji. U inozemstvu će u 51 državi za referendum biti otvoreno 80 glasačkih mjesta.

Na današnji referendum u Primorsko-goranskoj županiji do 11 sati izašlo je 2 posto manje građana nego na referendum za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, dok su građani Rijeke pokazali tek nešto manji interes nego na prošlom referendumu. Podaci su prosječni u odnosu na ostale dijelove zemlje. Više u prilogu Blanke Uzelac:

 

Komentari