Referendum: PGŽ i Istra PROTIV

Referendum: PGŽ i Istra PROTIV

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Samo su Primorsko-goranska i Istarska županija bile PROTIV na referendumu o ustavnoj definiciji braka kao zajednici muškarca i žene. Osim u ove dvije županije građani su se većinski izjasnili protiv u Varaždinu i Čakovcu.

Od 35,59% građana koji su u Primorsko-goranskoj županiji izašli na referendum, 53% je glasalo PROTIV a 46% ZA. U Istri je glasovanju pristupilo 31% birača od čega ih je PROTIV bilo 58,23 %, a ZA 41,07 %. Više od 59% Riječana bilo je PROTIV.

U Primorsko-goranskoj županiji opcija PROTIV pobijedila je u Čavlima, Fužinama, Kastvu, Kostreni, Kraljevici, Lovranu, Matuljima, Mošćenićkoj Dragi, Omišlju, Opatiji i Rijeci.

Prorektor Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija razočarana je ukupnim ishodom referenduma, ali dodaje: Ne čudi me što su  upravo gradovi kao Rijeka, Pula, Varaždin i Čakovec oni u kojima je pobijedila opcija protiv, odnosno da su dobili više postotaka na referendumu jer se uistinu radi o regijama koje su europske, koje na neki način pripadaju onim razvijenim demokratskim tokovima Europe, a ne onim tranzicijskim koje su, evo, kod nas uistinu nadiđene.

Da referendum svima baš nije legao najbolje svjedoči informacija s glasačkog mjesta u naselju Grpci. Jučer oko 14 sati policiji je prijavljeno narušavanje javnog reda i mira, što se na terenu i potvrdilo. Uzrok buci bilo je nezadovoljstvo 48-ogodišnjaka, hrvatskog državljanina, kojega nije bilo u tamošnjem popisu birača pa su ga članovi odbora uputili na drugo biračko mjesto. Uslijedili su vika, buka i galama na članove biračkoga odbora, a epilog svega je optužni prijedlog protiv nezadovoljnog bučnog birača.

Poslušajte kako rezultate referenduma danas komentiraju Riječani:  

''Primorci i Istrijani su čisti zapad'', pripremila Lea Domijan Fišter

Komentari