Referendum: ZA 66%, PROTIV 34%

Referendum: ZA 66%, PROTIV 34%

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Rijeka: PROTIV 60 posto, ZA 40 posto; Primorsko-goranska županija: PROTIV 53 posto, ZA 46 posto. Istarska i Primorsko-goranska županija jedine su gdje je više birača bilo protiv unošenja odredbe o braku u Ustav RH.

Na referendumu o ustavnoj definiciji braka ZA je glasovalo 65,67% birača, a PROTIV 33,72%. Nevažećih listića je 0,61%. 

Građani su na prvom narodnom referendumu odlučivali jesu li ZA ili PROTIV da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca. Izašlo je 37,84 posto birača. Rezultat referenduma, koji porezne obveznike stoji 47 milijuna kuna, obvezujući je neovisno o broju birača koji se odazvao.

Održavanje referenduma zatražila je inicijativa U ime obitelji nakon što je prikupila oko 750.000 potpisa. 

U svim hrvatskim županijama, osim u Istarskoj (gdje je 58 posto birača bilo PROTIV)  i Primorsko- goranskoj, birači su većinom bili za to da se Ustavom brak definira kao životna zajednica žene i muškarca. Rijeka je jedina od četiri najveća hrvatska grada koja se većinom opredijelila PROTIV, a tako je i u Puli, Varaždinu, Čakovcu, Pazinu.

Najveći postotak onih koji su glasovali ZA bilježi Gospić (82 posto), a slijede Knin (80 posto), Požega (72 posto), Slavonski Brod (71 posto), Velika Gorica i Dubrovnik (69 posto), Vukovar (68 posto) te Krapina, Križevci, Šibenik i Virovitica sa po 66 posto. U Zadru je gotovo 65 posto birača zaokružilo ZA, u Bjelovaru 62 posto, Karlovcu 61 posto, Sisku 58 posto, a u Koprivnici 55 posto. 

U Primorsko-goranskoj županiji opcija PROTIV pobijedila je u Čavlima, Fužinama, Kastvu, Kostreni, Kraljevici, Lovranu, Matuljima, Mošćenićkoj Dragi, Omišlju, Opatiji i Rijeci.

Komentari