Rekordna turistička godina PGŽ: bolje kategorije pune kapacitete

Rekordna turistička godina PGŽ: bolje kategorije pune kapacitete

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Na području Primorsko-goranske županije prošle je godine ostvaren rekordan turistički rezultat s više od tri milijuna dolazaka te 19 milijuna noćenja, što je u odnosu prema 2017. godini porast za četiri i dva posto, izvijestila je Turistička zajednica Kvarnera.

U apsolutnim brojkama to je 400.000 noćenja više nego 2017. godine, a u odnosu prema 2016. godini porast za čak dva milijuna (12 posto), navodi se u priopćenju. 

Po podacima Turističke zajednice Kvarnera, pet vodećih tržišta - Njemačka, Hrvatska, Slovenija, Austrija i Italija - zajedno ostvaruje 13,7 milijuna ili 72 posto ukupnih noćenja. Najbrojniji su turisti iz Njemačke, koji su lani ostvarili 4,8 milijuna noćenja (tri posto više nego 2017. godine). Na drugom su mjestu po broju noćenja domaći gosti s 2,8 milijuna noćenja, Austrijanci su treći s 1,8 milijuna, a Talijani četvrti s 1,3 milijuna noćenja. 

Među subregijama prednjači otok Krk, sa 6,9 milijuna noćenja, što je više od trećine ili 36 posto noćenja. Na drugom je mjestu Crikveničko-vinodolska rivijera (3,2 milijuna), a na trećemu otok Lošinj (2,4 milijuna). Po broju noćenja slijede otok Rab (2,2 milijuna), Opatijska rivijera (2,2 milijuna), otok Cres (1,1 milijun), riječko područje (800.000) te Gorski kotar (110.000). 

Najviše noćenja lani je u Primorsko-goranskoj županiji ostvareno u obiteljskom smještaju - 7,6 milijuna, što je u ukupnim noćenjima udio od 40 posto. Na drugom su mjestu kampovi (3,7 milijuna noćenja), a hoteli na trećemu (3,6 milijuna). 

"I u 2018. godini se nastavlja trend potražnje za smještajem više kategorije. Iako su, kada sagledamo ukupnu statistiku, hoteli u 2018. godini ostvarili nešto manje noćenja (dva posto), važno je naglasiti kako hotelski smještaj najviše kategorije (hoteli s pet zvjezdica) bilježi porast noćenja od gotovo 10 posto", ističu iz Turističke zajednice Kvarnera.

Dodaju kako iznadprosječan rast bilježe i obiteljski smještaj i kampovi visoke kategorije te da su objekti s pet zvjezdica u prošloj godini ostvarili porast broja noćenja od 20 posto. 

Dobre rezultate u prošloj godini bilježi i nautički sektor s 19.000 dolazaka i 120.000 noćenja, što su u odnosu prema pretprošloj godini porast za sedam posto u dolascima i pet posto u noćenjima. Među kvarnerskim lukama najviše noćenja ostvaruje marina Punat. 

Komentirajući prošlogodišnje turističke rezultate, direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov najvažnijim ocjenjuje to što je najveći rast u postotcima ostvaren tijekom izvansezonskih mjeseci, na koje se najviše fokusiralo u promotivnim aktivnostima. Tako je u prvih šest mjeseci prošle godine ostvareno osam posto više noćenja, u posezoni četiri posto više noćenja, a glavna špica sezone, kad su gotovo svi raspoloživi smještajni kapaciteti popunjeni, bila je na razini godine prije, rekla je. 

Smatra kako turistički rezultati Kvarnera pokazuju da rast nije slučajan, da se mnogo radilo i radi na promidžbi novih sadržaja i na podizanju kvalitete usluga. 

"Što se tiče smještajnih kapaciteta, već dulje vrijeme javlja se trend - što veći broj zvjezdica, veća popunjenost. I turistički djelatnici su prepoznali ta nova kretanja na tržištu, a najslikovitije to prikazuju i sami podaci o, primjerice, investicijama u obiteljski smještaj", kaže Peršić Živadinov. 

Podsjeća i na projekt "Kvarner Family" kojim se brendira obiteljski smještaj, a Primorsko-goranska županija omogućuje subvencioniranu kamatnu stopu za ulaganja u objekte i podizanje kvalitete smještaja. Nakon nekoliko godina provođenja tog projekta, u posljednje dvije godine broj privatnih objekata s pet zvjezdica se udvostručio, a objekti te razine lani su ostvarili 26 posto više noćenja, istaknula je Peršić Živadinov.

Komentari