Retrospektiva najbolje riječke fotografije

Retrospektiva najbolje riječke fotografije Retrospektiva najbolje riječke fotografije
Foto: Fotoklub Rijeka Foto: Fotoklub Rijeka
Foto: Fotoklub Rijeka Foto: Fotoklub Rijeka
Foto: Fotoklub Rijeka Foto: Fotoklub Rijeka

Foto: Fotoklub Rijeka

Retrospektivnu izložbu riječke fotografije i fotografa od tridesetih godina 20. stoljeća do danas, večeras je u Galeriji Principij otvorio Fotoklub Rijeka. Prvi put na jednom mjestu publici su predstavljeni autori i fotografije koje su ušle u povijest riječke i hrvatske fotografske baštine.

Fotoklub Rijeka se izložbom Retrospektiva Fotokluba Rijeka - prilozi za povijest riječke fotografije prvi put osvrće na osamdeset godina rada.

Nakon što je prije više od 80 godina u Rijeci organizirana prva izložba fotosekcije Planinarskog društva Velebit, 26. siječnja 1939. osnovan je Fotoklub Sušak. Već godinu poslije organizirali su, u suradnji s Opera Nazionale Dopolavoro, prvu međugradsku izložbu umjetničke fotografije Sušak – Fiume. Nakon Drugoga svjetskog rata udružili su se gradovi na obalama Rječine, ali i fotografi, pa su 1951. organizirali prvu klupsku izložbu umjetničke fotografije Fotokluba Rijeka. Toliko za podsjećanje na početke...

Vrijednost Fotokluba Rijeka je što okuplja članove svih dobnih skupina, ne razlikuje profesionalce od hobista, nego samo dobru i lošu fotografiju, a uz izložbe organiziraju i niz radionica, a brinu se i o arhivi. Upravo originalne autorske fotografije iz arhive kluba čine postav izložbe koja će ostati otvorena do 11. listopada.

Komentari