Rigoletto - izvedba koja zaslužuje visoku ocjenu

Rigoletto - izvedba koja zaslužuje visoku ocjenu Rigoletto - izvedba koja zaslužuje visoku ocjenu
Foto: HNK Ivana pl. Zajca Foto: HNK Ivana pl. Zajca
Foto: HNK Ivana pl. Zajca Foto: HNK Ivana pl. Zajca
Foto: HNK Ivana pl. Zajca Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Foto: HNK Ivana pl. Zajca

Premijeru jednog posve novog čitanja Verdijevog Rigoletta, pod vodstvom maestra Roberta Homena i u režiji Larya Zappie, sinoć je riječka publika velikom većinom nagradila dugim i srdačnim pljeskom i povicima odobravanja.

Početak svakog čina u buci i vrevi autoceste ispod koje je smješteno mjesto radnje – podzemni svijet kamp kućica i tamni sloj ljudskog društva u kojem se događaju otmice, silovanja, prijetnje i krvava ubojstva. U tom blatu društva slučajno je opstao nježni, bijeli cvijet, slijepa Gilda, kćer podvodača žena, Rigoletta, koji ih prodaje ili otima za svog gazdu-makroa.

Priča dramaturški prenesena u današnje vrijeme, zaživjela je tako punim plućima na riječkim daskama koje život znače sjajno upotpunjena zanimljivom i čistom scenografijom Dalibora Laginje i suptilno dizajniranim svjetlom Denia Šesnića koji je svaki dramatski trenutak oslikao i podcrtao filmskim svjetlom.

Redatelj Lary Zappia uspješno je pokrenuo i vrlo dobar muški zbor i balet i soliste na sceni, glumački ih razigravši do maksimuma.Vojvodu od Mantove s puno energije, glumačkog zanosa i vrlo muzikalno utjelovio je tenor Aljaž Farasin, a sopranistica Vanja Zelčić bila je Gilda topla srca koja je glasovno meko i čisto ispjevala tu tešku ulogu.

Naslovnu ulogu Rigoletta snažno i zrelo donio je bariton Robert Kolar, koji je osvojio publiku svojim baršunastim glasom i snagom glazbenog i glumačkog izraza.

Ovakav Rigoletto je sjajna autorska priča koja je djelomično izgubila na svojoj snazi zbog sporih tempa i prejakih fortissima koji su u određenim scenama pokrivali soliste i nedovoljno uživljene glazbene orkestralne izvedbe pod rukom maestra Roberta Homena koji nije uspješno iščitao raskošnu partituru. No, u cjelini, ovo je izvedba koja zaslužuje visoku ocjenu i poneku pozornicu i izvan granica Rijeke i Hrvatske.

Poslušajte osvrt Glorije Fabijanić Jelović i dojmove publike:

Komentari