Riječanin Branko Bašić svjetski putnik

Riječanin Branko Bašić svjetski putnik

Branko Bašić

Riječanin Branko Bašić pravi je svjetski putnik koji je proputovao 98 zemalja. Nedavno je bio u Iranu, gdje su ga svojom ljubaznošću oduševili ljudi.

Inače, ispričao je Branko u emisiji Kaf'e, Iranke ne prekrivaju lice, nose hidžab, maramu preko glave, voze aute, imaju pravo glasa i troše mnogo novaca na plastične operacije nosa i himena. Nevinost je uvjet za brak, a pobačaj nije dozvoljen.

Širaz je prvi grad koji je posjetio, a poznat je kao grad pjesnika, a u vrijeme njegovog boravka bili su dani žalosti za poginulima u iransko-iračkom ratu u kojem je poginulo milijun Iranaca.

Posjetio je Branko i džamije, večerao u iranskim restoranima ukusna jela kao što su mirza ghasemi  (jaja, rajčice, patliđana i češnjak) i bagale ghato (jaja, grah, cimet i curry), a prije toga juhu aš e džo (ječmenova kremasta juha).

Posebna ljubav svjetskog putnika su pustinje, pa je tako obišao gotovo sve idući putevima Marka Pola. A bude li moguće, planira otići ponovno u Iran, na proslavu Nove godine, Noruz, koja se već četiri tisuće godina slavi na prvi dan proljeća. Noruz je duboko ukorijenjen u iransku tradiciju i pod zaštitom je UNESCO-a kao nematerijalna svjetska baština.

Branko Bašić bio je današnji gost emisije Kaf'e. S njim je razgovarala Jelena Butković:

Komentari