Riječaninu Anti Simoniću Nagrada prijateljstva kineske vlade

Riječaninu Anti Simoniću Nagrada prijateljstva kineske vlade

Ante Simonić na predstavljanju svoje književne trilogije na riječkom Sveučilištu (Foto: portal Moja Rijeka)

Bivši hrvatski veleposlanik u Kini Ante Simonić prvi je Hrvat dobitnik Nagrade prijateljstva kineske vlade koja se dodjeljuje stranim stručnjacima. Dobitnicima, a ove godine ih je 50 iz 21 zemlje, nagrade su svečano uručene u Pekingu.

U sklopu obilježavanja 68. godišnjice uspostave NR Kine, premijer Li Keqiang svečano je uručio Nagradu prijateljstva kineske vlade za 2017., u pekinškoj Velikoj dvorani naroda, nakon državnog prijema kojem je prisustvovao i predsjednik Xi Jinping uz druge visoke dužnosnike.

Profesor emeritus Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, kojega je bio dekan od početka do sredine 90-ih, Ante Simonić je bio i saborski zastupnik te potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za znanost, obrazovanje, kulturu, društvena pitanja i sport.

Simonić je kinesku nagradu zaslužio zbog svog doprinosa na polju obrazovanja, medicine, kulture, sporta i humanitarnog rada te povezivanja dviju zemalja i njihovih naroda, obrazložila je kineska vlada.

Nagrada prijateljstva NR Kine najviša je nagrada za strane stručnjake koji su dali izvanredan doprinos gospodarskom i društvenom razvoju Kine. Utemeljena je 50-ih godina kada ju je tadašnji premijer Zhou Enlai dodjeljivao stručnjacima iz bivšeg Sovjetskog Saveza i istočnoeuropskih zemalja.

Nakon zahlađenja odnosa Kine i Sovjetskog saveza u 60-im godinama, nagrada se prestala dodjeljivati da bi bila obnovljena 1991. kada seKina počela otvarati prema svijetu. Od te godine počasne strane stručnjake bira isključivo Državna uprava za odnose sa stranim stručnjacima i nagrada se dodjeljuje kao dio svečanosti obilježavanja kineskog Dana državnosti.

Nagrada se sastoji od medalje s prikazom Kineskog zida i plakete, a ove godine otišla je u ruke 50 stranih stručnjaka iz 21 zemlje.

Komentari