Riječanke protiv pedofila: priča o ženama koje mijenjaju hrvatske zakone!

Riječanke protiv pedofila: priča o ženama koje mijenjaju hrvatske zakone! Riječanke protiv pedofila: priča o ženama koje mijenjaju hrvatske zakone!
Foto: Udruga Ruka / Facebook Foto: Udruga Ruka / Facebook

Erika Valić i Dubravka Nemarnik (Foto: Iva Črnjar Ivančan / HRT Radio Rijeka)

Upoznajte Riječanke koje su se uhvatile u koštac s problemom kojeg se mnogi srame i o kojemu ne žele govoriti - to je problem pedofilije. Osnovale su Udrugu Ruka koja će se baviti pružanjem podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima. Cilj im je pomoći žrtvama, razbiti stigmu i zaštititi djecu!

Predsjednica Udruge Ruka Erika Valić i tajnica Udruge Dubravka Nemarnik gostovale su u našoj emisiji "Klasa optimist" u kojoj su podijelile svoju priču o borbi protiv pedofilije koju su pokrenule prošle godine.

Sve je počelo u rujnu kada je osuđeni pedofil pušten ranije iz zatvora, zbog dobrog vladanja, i vratio se u svoj stan, u neposrednoj blizini svoje žrtve, ali i Osnovne škole Kozala. Majka djeteta koje je bilo žrtva tog pedofila uputila je apel na Facebooku i tako je sve počelo - ove su se Riječanke uhvatile posla. Napisale su novi antipedofilski zakon po uzoru na tzv. Marijin zakon koji nosi ime po kćeri Slobodana Jovanovića, žrtve pedofila.

Slobodan Jovanović uspio je nakon petogodišnje borbe s institucijama progurati zakon koji štiti žrtve i oštrije kažnjava pedofile, a upravo taj zakon bio je uzor ovom zakonu koji su napisale članice Udruge Ruka. U novom antipedofilskom zakonu traže strože kazne za pedofile te izdvajanje pedofila iz društva. 

Zakon je u prvo čitanje trebao već početkom ove godine, bile su na sastanku s ministrom Draženom Bošnjakovićem, no to je zasad stalo. "Obećali su da će Ministarstvo pravosuđa odraditi svoj dio priče, no mi trenutno ne znamo rade li što po tom pitanju, nitko nam se nije javio", kaže Dubravka.

A dok čekaju odgovor Ministarstva, dojava ima sve više. "Otvorile smo Pandorinu kutiju. Svaki dan imamo novu dojavu. Naš cilj nije samo gurnuti zakon i tražiti da se po njemu sudi, mi ćemo ga svakako pratiti, ali naš je glavni cilj razbiti stigmu u društvu", objašnjavaju.

"Važno je znati da roditelji nisu krivi, dijete nije krivo i takva se problematika ne smije gurati pod tepih. Roditelji moraju to osvijestiti i nitko vas ne smije tjerati da se osjećate krivo. Ako netko nešto zna ili na nešto sumnja, prijavite! Dijete kojemu se to događa treba vašu pomoć", kaže Dubravka.

Erika dodaje da je jako važno da dijete ima povjerenje u nekoga, odnosno da ima osobu koja će biti na njegovoj strani i koja će mu pomoći. "Pedofili su psiholozi i oni znaju kako djetetu prići i kako zadobiti njegovo povjerenje", ističu.

Udruga Ruka organizira brojne tribine kojima žele osvijestiti ljude o ovom problemu, zaprimaju dojave na svojoj Facebook stranici Hrvatska protiv pedofila - Udruga Ruka, a možete im se javiti i na njihovu e-mail adresu hrvatskaprotivpedofilije@gmail.com. Poslušajte razgovor:

Klasa optimist: Erika Valić i Dubravka Nemarnik

Komentari