Riječka premijera fantastične opere "Klothó"

Riječka premijera fantastične opere "Klothó" Riječka premijera fantastične opere "Klothó"
HNK Zajc HNK Zajc

Foto: HNK Zajc

Nakon što je praizvedbom opere "Klothó - thread of the tales (splet priča)" Martyne Kosecke uspješno otvorio Međunarodni festival suvremene glazbe 29. Muzički biennale Zagreb, ansambl Opere HNK Ivana pl. Zajca izvest će večeras i riječku premijeru opere.

Izvedba opere "Klothó - thread of the tales (splet priča)" počet će u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u 19:30, pod dirigentskim vodstvom Berislava Šipuša i u režiji Krzystofa Chichenskog.

Svijet bajki oživjet će riječki operni solisti Ingrid Haller, Ivana Srbljan, Marko Fortunato, Dario Bercich, francuski bariton Nicolas Rigas i poljski kontratenor Karol Bortosinski te plesačica Dina Dehni Sow

Fantastična opera u jednom činu mlade poljske skladateljice Martyne Kosecke, koja je i autorica libreta što objedinjuje motive nekoliko bajki, nastala je u suradnji s Muzičkim biennalom, a nakon što je Kosecka prošle godine pobijedila na natjecanju 5-Minute Opera Competition i tako dobila prigodu napisati cjelovečernju operu. 

Prema riječima autorice, za libreto je odabrala bajke koje su je u životu najviše dotakle. Dvije čine glavni dio radnje, a ostale imaju funkciju intermezza ili arija. "Slušatelj koji je upoznat s tim pričama zasigurno će prepoznati utjecaje kineske 'Priče o graditelju zvona', dok će hrvatskoj publici 'zazvoniti' sličnost s pričom 'Ribar Palunko i njegova žena' te fascinantnim dječjim bajkama Ivane Brlić Mažuranić", govori Kosecka. 

Nakon Zagreba i Rijeke, opera "Klothó" bit će izvedena i u Budimpešti, na Armel Opera Festivalu.

Redatelj Cicheński ističe da je autorski tim pokušao stvoriti ili umetnuti neke metafore, tajne i zagonetke, koje svatko može odgonetnuti i objasniti na sebi svojstven način: "Nitima koje nam je dala skladateljica, dodali smo neke svoje te najzad, s cijelom ekipom, stvorili mrežu asocijacija. Vjerujemo da ima oblik paukove mreže te izborom jedne od niti, svatko može stići do srži gdje će pronaći čarobnu kuglu."

Ostatak autorskog tima čine umjetnici iz Poljske: kostimografkinja i scenografkinja Julia Kosek te oblikovatelj videa Bartłomiej Szlachcic. Poslušajte kako o radu na projektu govori Ingrid Haller:

Ingrid Haller: Povratak kazalištu uz osebujnu operu, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari