Riječka publika "Woyzecka" odgledala sa suznim očima i kamenom u grudima

Riječka publika "Woyzecka" odgledala sa suznim očima i kamenom u grudima Riječka publika "Woyzecka" odgledala sa suznim očima i kamenom u grudima
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka
Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Redateljica Anica Tomić i dramaturginja Jelena Kovačić stvorile su duboko dojmljiv dramski prikaz Buchnerovog "Woyzecka" koji je sinoć doživio svoju uspješnu premijeru u riječkome Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.

Snažna i razarajuća glazba Nenada Kovačića s folklornim elementima vokala, crna, stilizirajuće prazna scena Dalibora Laginje s pokretnim vratima koja vode i u ništavilo i drvenim električnim stupom koji guta beznadna daljina, maglena tama kroz koju se jedva probija zaboravljeno, umiruće svjetlo Denija Šesnića i priča s dvije slikovne pozicije, one prednje, izložene na prosceniju i one zamagljene u dubini.

I simbolika u svakoj slici, u svakom pokretu i plesnom izrazu, i svakom glumcu kao jedinki za sebe na sceni, povezanoj s ostalima nekim nevidljivim, ali oštrim, nazubljenim nitima igre. Vrlo dobar Nikola Nedić kao Vašarski maestro i dosljedna u svom čistom glumačkom izrazu Olivera Baljak kao Doktorica dali su sjajnu podršku jednoj nježnoj i istovremeno čvrstoj Marie u interpretaciji izvrsne Hane Selimović, koja je željna ljubavi, kruha, malo topline i razumijevanja u okrutnosti trenutka u kojem postoji kao majka, žena i ljubavnica.

Dean Krivačić kao Woyzeck prenosi na gledatelje gotovo opipljivu fizičku bol, svojim izrazom lica bez suvišnih pokreta, tako ugnjetavan, tako mali, tako nesretno siromašan i tako svjestan svog beznađa iz kojeg nema izlaza. Bolna priča koja ovako razgolićena i ekspresivno oslikana, drži gledatelje sa suzom na rubu kapaka i kamenom u grudima i postavlja pitanja na koja je teško odmah dati odgovor. Jer je on obavijen tamnom maglom prepoznatljive sadašnjosti, u kojoj nam vrata koja želimo otvoriti neprekidno izmiču…

Poslušajte osvrt i dojmove premijerne publike:

Dojmovi publike, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Premijera Woyzecka, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari