Riječka "Tosca" među najboljim glazbenim događajima 2019. u svijetu!

Riječka "Tosca" među najboljim glazbenim događajima 2019. u svijetu! Riječka "Tosca" među najboljim glazbenim događajima 2019. u svijetu!
Giorgio Surian kao Scarpia i Kristina Kolar kao Tosca (Foto: Dražen Šokčević /HNK Zajc) Giorgio Surian kao Scarpia i Kristina Kolar kao Tosca (Foto: Dražen Šokčević /HNK Zajc)
Kristina Kolar kao Tosca i Domagoj Dorotić kao Cavaradossi (Foto: Dražen Šokčević /HNK Zajc) Kristina Kolar kao Tosca i Domagoj Dorotić kao Cavaradossi (Foto: Dražen Šokčević /HNK Zajc)

Kristina Kolar kao Tosca i Domagoj Dorotić kao Cavaradossi (Foto: Dražen Šokčević /HNK Zajc)

I u prvim danima nove godine nastavljaju se vijesti o međunarodnim uspjesima riječke Opere! Najnovija jest da je riječka predstava "Tosca" uvrštena među najbolje glazbene događaje 2019. godine prema izboru uredništva specijaliziranog talijanskog web-magazina Operaclick.com.

"Tosca" je na popis najboljih na svijetu dospjela u konkurenciji s više od 600 glazbenih događaja! Naime, kritičari magazina Operaclick.com pratili su glazbena događanja, opere i koncerte širom svijeta, od Melbourna do Pariza, od Beča i Salzburga, sve do Omana. Zahvaljujući tome, riječka se "Tosca" našla u društvu s produkcijama doista najboljih i najglasovitijih na svijetu, kao što su, primjerice, milanska La Scala ili njujorška Metropolitan Opera.

Jedna od najboljih prošlogodišnjih opernih produkcija, "Tosca" Giacoma Puccinija u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, a pod ravnanjem maestra Kallea Kuusave, na pozornicu ""Zajca" vraća se uskoro, a izvedbe su na programu 27. i 29. siječnja.

"Tosca" je u sklopu Puccini trilogije u riječkom "Zajcu" premijerno izvedena 9. studenoga 2019. Glavni solistički trolist činili su, a činit će i u novim izvedbama koje slijede, dvoje nacionalnih prvaka riječke Opere: Kristina Kolar u naslovnoj ulozi i Giorgio Surian kao Scarpia, a u ulozi Cavaradossija pridružio im se Domagoj Dorotić.

A kada je riječ o međunarodnim uspjesima riječke Opere i riječkih opernih solista, svakako treba naglasiti kako su operni prvaci Anamarija Knego i Aljaž Farasin na Silvestrovo uspješno nastupili u glavnim ulogama na premijeri Puccinijeve opere "La Boheme" u finskoj Jyväskylän Operi, a svoje će uloge tumačiti i u repriznim izvedbama sve do 24. siječnja. Uspjeh je ostvarila i Kristina Kolar, koja je nedavno pjevala naslovnu ulogu u Puccinijevoj operi "Turandot" na otvorenju operne sezone u Teatru "Giuseppe Verdi" u Trstu.

Poslušajte razgovor koji je s Marinom Blaževićem vodila Gloria Fabijanić Jelović:

O "Tosci" s Marinom Blaževićem, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari