Riječka vremenska kapsula iz HNK Zajca jedna od najstarijih na svijetu

Riječka vremenska kapsula iz HNK Zajca jedna od najstarijih na svijetu Riječka vremenska kapsula iz HNK Zajca jedna od najstarijih na svijetu
Foto: Muzej grada Rijeke Foto: Muzej grada Rijeke

Foto: Muzej grada Rijeke

Pri izgradnji riječkog HNK Ivana pl. Zajca, u kazališno stubište ugrađena je vremenska kapsula iz 1885. godine, koja danas pruža fascinantni uvid u Rijeku prije 140 godina. Pronađena je pri renoviranju kazališne zgrade, a ispostavilo se da je jedna od najstarijih na svijetu.

Jedna od kapsula starijih od riječke je Kristova statua u koju je jedan svećenik sa sjevera Španjolske 1777. sakrio svoje bilješke vrlo raznorodne tematike – od popularnih igara do bolesti koje su harale u to vrijeme, a uz nju pretpostavlja se da je i ona u Washingtonu starija od riječke. Metalna tuba dugačka je oko 80 cm i pretpostavlja se da je prva reljefno tretirana kapsula, pa je njenoj obradi pristupljeno kao umjetničkom djelu.

Priča govori da u trenutku svečanog otvorenja kazališne zgrade još nije bila položena gornja ploča stepenice. Tu gradonačelnik Giovanni Ciotta osobno stavlja kapsulu - jer je to Teatro Comunale, gradsko kazalište - i nakon njenog postavljanja pokriva se ta stuba, odnosno završava izrada gornje ploče stepenice.

Najdugovječniji riječki gradonačelnik Ciotta u vremensku je kapsulu pohranio svečanu povelju koja govori o razlozima za gradnju kazališta, popis svih obrtnika koji su surađivali na izgradnji kazališta, nacrt i tlocrt zgrade, kao i novčiće iz tog vremena - od malih zlatnih do velikih bakrenih, a tu je još i plakat kojim se najavljuju "Aida" i "Gioconda", prve izvedene predstave.

Kapsula je restaurirana i bit će izložena 2020. godine kad Rijeka bude Europska prijestolnica kulture, na izložbi koja je posvećena Gustavu Klimtu koji je oslikao strop riječkog kazališta. O vremenskoj kapsuli govori ravnatelj Muzeja Grada Rijeke Ervinom Dubrović - poslušajte:

Dubrović o vremenskoj kapsuli, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari