Riječke ljetne noći: unatoč smanjenim financijama, program jači nego lani

Riječke ljetne noći: unatoč smanjenim financijama, program jači nego lani

Riječke ljetne noći predstavljene su u vrtu Prirodoslovnog muzeja (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / Radio Rijeka)

Festival Riječke ljetne noći ipak će se održati, usprkos vrlo malim financijskim sredstvima dobivenim od Ministarstva kulture. Od 1. do 22. srpnja u programu će sudjelovati veći broj ustanova nego lani - ima ih 13.

Ovogodišnji festival je interdisciplinaran jer uz dramske, operne, baletne predstave i koncerte, program čine i izložbe, predavanja, mnoštvo predstava za djecu i mlade, radionice, programi živog muzeja, filmovi i performansi. Posebno treba istaknuti četiri značajna događanja - kompaniju La MaMa iz New Yorka s izvedbom "Pylade", veliku izložbu "Divovi Patagonije" te koncerte The Best of Opera i Tribute to Frank Sinatra. 

"Tri su osnovne karakteristike ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći", kaže v. d. intendanta HNK Zajca Marin Blažević. "Prva je da nas je Ministarstvo pokušalo dotući odlukom o rezanju budžeta za Riječke ljetne noći. Unatoč tome, mi smo se uzdigli i RLJN će opstati, ove sezone sigurno. Drugo, proširit ćemo koncept od prošle godine kad smo surađivali sa svim ustanovama u kulturi Rijeke.

Sad surađujemo i s mnogim ustanovama u kulturi županije. I treće, volio bih čuti koji to ljetni festival, koji je neusporedivo izdašnije dotiran, može dovesti u svoj program Sumi Jo i  Lucia Gallu, operne svjetske zvijezde s kojima završavamo Riječke ljetne noći zahvaljujući suradnji s Festivalom Opatija", rekao je Blažević. Poslušajte izjavu:

Blažević o RLJN, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari