Riječki bazeni - od Pičmana do Costabelle

Riječki bazeni - od Pičmana do Costabelle

Pogled na Bazene Kantrida (Foto: Rijeka sport)

Današnji je datum u riječkoj povijesti zabilježen kao dan kada se u Rijeci najzad počeo graditi zatvoreni bazen.

Gradnja danas ruševnog bazena na Školjiću počela je 1952. godine, a gradio se 11 godina. Otvoren je 19. travnja 1963. i tada su riječki plivači najzad dobili krov nad glavom. Vaterpolistima taj 25-metarski bazen dimenzijama nije odgovarao, pa su i dalje koristili Gradsko kupalište na Delti, a utakmice su igrali u Rovinju i Voloskom.

Na internetu se može pročitati i podatak kako je bazen na Školjiću bio najstariji zatvoreni bazen u Hrvatskoj. Međutim, Zagreb je prvi zatvoreni bazen imao još 1928. u sklopu javnoga kupališta Terapija u Mihanovićevoj ulici. 

Na dobro se lako naviknuti, pa su se Riječani danas već u potpunosti navikli na svoje nove zatvorene bazene koje su čekali desetljećima. Rijeka se danas može pohvaliti čitavim bazenskim kompleksom na Kantridi, otvorenim u srpnju 2008. godine.

Kompleks je završen 2011. godine izgradnjom bazena za skokove u vodu, a unutar njega nalazi se i stari nenatkriveni bazen, otvoren još 1974. godine. Otvaranjem novih bazena na najbolji je način obilježena stota godišnjica osnivanja Športskog društva Primorje, u sklopu kojeg vrlo uspješno djeluju plivači, sinkroplivačice i vaterpolisti. 

Iako se kompleks zove Bazeni Kantrida, stariji stanovnici toga dijela grada često znaju reći da se bazeni zapravo nalaze na Costabelli.

Zanimljivo, izgradnja zatvorenog bazena u Rijeci, odnosno na Sušaku, bila je predviđena još u sklopu projekta izgradnje Hrvatskoga kulturnog doma na Sušaku 1930-ih godina. Taj je neboder, po izvornom projektu arhitekta Josipa Pičmana, trebao biti prvi stakleni neboder u Europi - a unutar njega bio je predviđen i prvi zatvoreni bazen u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Projekt je kasnije izmijenjen, pa se na zatvoreni bazen trebalo čekati do 1963. godine.

Komentari