Riječki dokumentarac na venecijanskoj Mostri

Riječki dokumentarac na venecijanskoj Mostri

Detalj iz filma (Foto: Filmaktiv)

"Delta - An Affluence of Art", dokumentarac o grupi riječkih umjetnika nastao u produkciji riječkog Filmaktiva, natječe se za nagradu "ArTVision" u popratnom programu 72. venecijanske Mostre.

U kategoriji za najbolji film nalazi se između petnaest polusatnih dokumentaraca nastalih u okviru projekta ArTVision u četiri jadranske zemlje: Italiji, Crnoj Gori, Albaniji i Hrvatskoj. Glavni hrvatski partner bila je Primorsko-goranska županija. Film prati skupinu devet umjetnika koji dijele radni prostor u zgradi IVEX u samom centru Rijeke. Milijana Babić, Tomislav Brajnović, Nemanja Cvijanović, Igor Eškinja, Fokus Grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović), MFK&AT (Marino Krstačić - Furić i Ana Tomić) i Sanja Stojković međunarodno su priznati umjetnici koji su izlagali u relevantnim galerijama diljem Europe, SAD-a i Kine.

Uzbudljiva pitanja o životu i radu umjetnika, dinamici svakodnevnice dijeljenja prostora s kolegama, kontakt s publikom i neizvjesna budućnost zgrade i cijele zone u kojoj se nalaze, ključne su teme kojima se bavi film. Umjetnici stalno pitaju jedni druge i sami sebe o prirodi njihova odnosa: jesu li kolektiv ili tek skupina ljudi, koje zajedničke vrijednosti dijele, što ih povezuje - jednostavna potreba za radnim prostorom ili pak set zajedničkih ciljeva i pogleda na život. Pored redatelja i scenarista Marina Lukanovića, na filmu su radili Marta Batinić (montažerka), Kristijan Vučković (snimatelj), Ana Jurčić (snimateljica tona), Josip Maršić (skladatelj), Zoran Medved (dizajner zvuka) te Igor Crnković (postprodukcija slike).

Komentari