Riječki dokumentarac nagrađen na venecijanskoj Mostri!

Riječki dokumentarac nagrađen na venecijanskoj Mostri!

Zgrada Ivexa - kadar iz filma "Delta - obilje umjetnosti" (Foto: Filmaktiv)

Film "Delta – obilje umjetnosti" redatelja Marina Lukanovića, snimljen u koprodukciji Filmaktiva i Primorsko-goranske županije, osvojio je nagradu ArTVision za najbolji kratkometražni film u sklopu paralelnog programa "Giornate degli autori" 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Film je osvojio nagradu u konkurenciji od petnaest filmova koje su, u okviru europskog projekta ArTVision, snimili filmaši iz četiriju zemalja partnera u projektu: Albanije, Italije, Crne Gore i Hrvatske.

Projekt ArTVision pokrenut je 2012. godine radi bolje promocije suvremene umjetnosti i umrežavanja umjetnika i kulturnih aktera kroz zajedničke produkcije, izložbe, radionice, predavanja i druge aktivnosti. Vodeći partner u projektu je Regija Puglia iz Italije, a ostali partneri su Muzej suvremene umjetnosti Pino Pascali, Regija Veneto, Akademija lijepih umjetnosti iz Venecije te Akademija umjetnosti iz Tirane, ministarstva kulture Crne Gore i Albanije te Primorsko-goranska županija i riječka TV kuća Kanal Ri. Projekt vrijedan tri milijuna i 300 tisuća eura sufinanciran je sredstvima Europske unije. Primorsko-goranska županija provela je natječaj za snimanje triju dokumentarnih filmova te financirala njihovu izradu ukupnim iznosom od 606 tisuća kuna. 

"Nagrada se dodjeljuje za precizno i dobro istraženo dokumentiranje života i rada skupine mladih hrvatskih umjetnika, predstavljanje njihove pozicije u zemlji i njihove uloge kao intelekturalaca u društvu", stoji u obrazloženju festivalskog žirija čiji su članovi Maria Giuseppina Troccoli iz Uprave za film talijanskog Ministarstva kulture i turizma, kustos Fabio Sargentini, filmski kritičar Giuseppe Ghigi, direktor televizije Sky Arte Roberto Pisoni te kustos i povjesničar umjetnosti Antonello Tolve

"Pokušaj skupine umjetnika da se izmaknu iz okvira zapadnjačkog kapitalizma, dijeleći prostor i hranu i darujući život praznim zgradama izuzetima iz proizvodnog ciklusa (...) čini film 'Delta – obilje umjetnosti' neizostavnim svjedokom konteksta hrvatske kulturne današnjice", nastavlja se u stručnom obrazloženju i hvali izvrsna režija, fotografija, scenografija i scenarij filma.

Nagradu je u Veneciji primio redatelj filma Marin Lukanović, uz kojeg su bili montažerka Marta Batinić, snimateljica zvuka i predsjednica Filmaktiva Ana Jurčić te Igor Crnković koji je bio zadužen za postprodukciju slike. Filmsku ekipu još čine snimatelj Kristijan Vučković, skladatelj Josip Maršić te dizajner zvuka ZoranMedved.

"Iznimno sam počašćen ovom nagradom. Dobiti nagradu na Mostri divan je osjećaj i svi smo potpuno osupnuti. Drago nam je da je žiri, sastavljen od eminentnih stručnjaka iz polja filma i vizualnih umjetnosti, prepoznao 'Deltu' kao zanimljivu i slojevitu priču", rekao je redatelj Marin Lukanović.

Film prati skupinu od devetero umjetnika koji dijele radni prostor u zgradi Ivexa na Delti, u samom centru Rijeke. Milijana BabićTomislav BrajnovićNemanja CvijanovićIgor Eškinja, Fokus Grupa (Iva Kovač i Elvis Krstulović), MFK&AT (Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić) i Sanja Stojković međunarodno su priznati umjetnici koji su izlagali u relevantnim galerijama diljem svijeta.

Selekcija "Giornate degli autori" (Dani autora) kao paralelni program venecijanske Mostre pokrenuta je 2004. godine. Pandan je canneskom Quinzaineu i namijenjena je promociji autorskog filma.

Film se bavi pitanjima o životu i radu umjetnika, dinamici svakodnevnice dijeljenja prostora s kolegama, kontaktu s publikom i neizvjesnom budućnosti zgrade i cijele zone u kojoj se nalaze, a čiji je prostor urbanistički predviđen za novi gradski centar.

Na legendarnoj mostri, najstarijem i najprestižnijem filmskom festivalu na svijetu, danas je prikazan još jedan riječki film. U kategoriji Portret umjetnika natjecao se i riječki Kanal Ri s kratkim filmom o Mirku Zrinšćaku (autorica Mirela Hunček, snimatelj Igor Paulić). U toj je kategoriji najboljim proglašen "Torre Guaceto" TV ekipe iz Apulije u režiji Sante Nastro, dok je nagradu u kategoriji Autoportret dobio Giuseppe Abate za četverominutni film "Ginger".

Komentari