Riječki Ekonomski fakultet na Clim’Foot konferenciji u Parizu

Riječki Ekonomski fakultet na  Clim’Foot konferenciji u Parizu

Dr. Saša Žiković i dr. Dejan Miljenović uz prezentaciju (Foto: Ekonomski fakultet u Rijeci)

Ekonomski fakultet u Rijeci jedina je hrvatska organizacija koja je sudjelovala na Clim’Foot konferenciji u Parizu. Naime, riječki fakultet je prvi pripremio sve podatke i izračunao svoj ugljični otisak.

Da bi smanjili ugljični otisak, najprije ga treba izračunati. A prije toga bilo bi dobro uvesti standarde u taj postupak: od svih parametara koji se mjere do utvrđenih standardnih izmjerenih jedinica s kojima se kasnije može uspoređivati.

Radi uspostave harmoniziranog pristupa izračunu ugljikovog otiska, u rujnu 2015. počeo je trogodišnji LIFE Clim’Foot projekt "Upravljanje klimom: Provedba javnih politika za izračun i smanjenje ugljikovog otiska poslovnih subjekata" u pet zemalja Europske unije: Francuska, Italija, Grčka, Mađarska i Hrvatska.

Za potrebe izrade modela razvijena je nacionalna baza faktora emisije stakleničkih plinova koja se sastoji od 172 faktora, a u tijeku je testiranje nacionalnog modela za izračun ugljičnog otiska na desetak poslovnih subjekata.

Koordinator projekta je francuska Agencija za upravljanje okolišem i energetikom ADEME, a hrvatski partner na projektu je Energetski institut Hrvoje Požar. U okviru projekta izrađen je nacionalni model za izračun ugljičnog otiska poslovnih subjekata, prilagođen hrvatskim uvjetima. Temelji se na francuskom Bilan Carbone modelu i usklađen je s međunarodnim standardima te preporukama Europske komisije.

Ekonomski fakultet u Rijeci uključen je u projekt od početka. Obzirom da su prvi pripremili sve podatke i izračunali izravne i neizravne emisije stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala za koje je fakultet odgovoran ili je o njima ovisan, voditelji projekta Saša Žiković i Dejan Miljenović su tu pripremu i izračune predstavili na konferenciji LIFE Clim´Foot projekta u Parizu.

Osim izračuna, projektom je predviđena i izrada Strategije upravljanja ugljikovim otiskom čiji je cilj maksimalno smanjenje ugljikovog otiska poslovnog subjekta po jedinici uloženih financijskih sredstava, a to bi trebalo dovesti do smanjenja emisije stakleničkih plinova i ublažavanja klimatskih promjena.

Ekonomski fakultet Rijeka sudjelovat će i u izradi te strategije. Inače, fakultet je osnivač jedinstvenog interdisciplinarnog MBA studija u jugoistočnoj Europi "Ekonomija energetskog sektora" kojeg izvodi u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar.

Više o projektu govori Dejan Miljenović, poslušajte:

Dean Miljenović: Clim'Foot, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari