Riječki gastroenterolozi prvi u regiji izveli neobičnu transplantaciju

Riječki gastroenterolozi prvi u regiji izveli neobičnu transplantaciju Riječki gastroenterolozi prvi u regiji izveli neobičnu transplantaciju
S. Milić, P. Malfertheiner, D. Štimac, M. Abram i specijalistica Irena Krznarić Zrnić na predstavljanju metode u Rijeci (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka) S. Milić, P. Malfertheiner, D. Štimac, M. Abram i specijalistica Irena Krznarić Zrnić na predstavljanju metode u Rijeci (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)

Prezentacija zahvata: lijevo slika još oboljelog tkiva i desno fotografija potpuno zdravog tkiva (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)

Riječki gastroenterolozi su, prvi u Hrvatskoj, prvi u regiji, izveli transplantaciju fekalne mikrobiote (FMT), objavljeno je u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. Pacijentica se potpuno oporavila, a riječki tim nudi suradnju kolegama u regiji.

Radi se o zahvatu koji je postao medicinski indicirani standard posljednjih desetak godina u Europi i svijetu, a pomoću kojeg možemo izliječiti neke od najtežih infekcija probavnog trakta, tumači ravnatelj riječkog KBC-a Davor ŠtimacPraktično, transplantacija fekalne mikrobiote je oblik liječenja infuzijum tekućeg filtrata stolice zdravog davaoca u crijevo primaoca da bi se postigla normalizacija crijevne flore. 

Fekalna mikrobiota ponegdje u svijetu tretira se kao lijek, a drugdje kao oblik transplantacije tkiva. Postupak je jednostavan, ne iziskuje ispitivanje podudarnosti tkiva kao u klasičnim transplantacijama, ali traži pažljivu selekciju donora, koji mora biti potpuno zdrav.

U Rijeci je liječena 84-godišnja pacijentica, inače uglavnom zdrava, oboljela od teške infekcije bakterijom Clostridium Difficile. Nakon dvije transplantacije filtrata, dva mjeseca nakon prve transplantacije, njena se crijevna flora u potpunosti oporavila.

Predstojnica Kliničkog zavoda za kliničku mikrobiologiju KBC-a Rijeka Maja Abram podsjeća da mikoorganizmi koji žive u našim crijevima imaju velik utjecaj na ukupno zdravlje. Clostridium Difficile je bakterija normalno prisutna u svakom od nas, ali u slučaju kada se crijevna mikroflora poremeti, ta bakterija može u naš organizam ispuštati toksin.

Koncept FMT-a u liječenju uslijed trovanja hranom opisan je još u Kini prije 1.700 godina. Primjena u veterini spominje se u 17. stoljeću. Eiseman i suradnici opisali su ga u liječenju teške upale crijeva 1958. godine, ali rutinska primjena metode je novijeg datuma. 

U slučaju kada se ta situacija ne može liječiti niti specifičnom antibiotskom terapijom, onda je transplantacija fekalne mikrobiote jednostavno, jeftino i vrlo funkcionalno rješenje, istaknula je pročelnica Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Rijeka Sandra Milić.

I Milić i gostujući stručnjak iz Njemačke, profesor emeritus sveučilišta u Magdeburgu i direktor edukacijskih programa EAGEN-a, europske asocijacije za gastroenterologiju, endoskopiju i nutriciju, Peter Malfertheiner potvrdili su da već postoje istraživanja upotrebe mikrobiote u liječenju mnogih drugih bolesti. U međuvremenu, upravo liječenje teške infekcije bakterijom CD treba što češće primjenjivati u kliničkoj praksi. 

Riječka gastroenterologija inovativne metode uvodi gotovo jednom godišnje. Kada će se u Rijeci pojaviti idući pacijent na kojem ovaj zahvat može biti primijenjen neizvjesno je, ali je izvjesno da je riječki tim, educiran u Rimu i Magdeburgu, spreman preuzeti i pacijente od kolega iz šire regije. Poslušajte:

Riječki KBC prvi u regiji transplantirao FMT, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari