Riječki glumci-lutkari sudjeluju na radionici u Galwayu

Riječki glumci-lutkari sudjeluju na radionici u Galwayu

Foto: Rijeka 2020

U okviru programa Rijeka 2020, glumci-lutkari Gradskog kazališta lutaka Rijeka otputovali su u irski Galway na radionicu senzornog kazališta, koja uključuje predavanja, ali i praktični rad s umjetnicima i djecom. Ovaj susret ideja je organizacije Galway Autism Partnership i tima Galway 2020.

 

Edukacija na kojoj sudjeluju riječki lutkari - Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković podloga je za buduće senzorno kazalište, namijenjeno djeci s različitim poteškoćama u razvoju, a koje će djelovati u sklopu programa Dječja kuća Rijeke 2020, u ciglenoj kući kompleksa Benčić. Ovogodišnja edukacija stavlja fokus na rad s djecom različitog spektra autizma. Radionica se održava od 15. do 18. siječnja u organizaciji Galway Autism Partnershipa i tima Galway 2020.

GKL Rijeka je u okviru programskog pravca Dječja kuća pokrenuo program Senzorno kazalište, namijenjen djeci s različitim poteškoćama u razvoju. Tako je prošlog ljeta na festival namijenjen djeci Tobogan u Rijeci bila pozvana umjetnička terapeutkinja Phillida Eves iz Galwayja pa je održala četiri radionice za djecu, roditelje, odgajatelje, pedagoge i učitelje, pod nazivima Naša divna osjetila i Mulitsenzorna učionica, na temu senzornog kazališta. Ondje su djeca s roditeljima mogla izrađivati različite jednostavne senzoričke alate i predmete te se okušati u igri s njima. Obje su radionice bile vrlo tražene i odlično posjećene, navodi GKL Rijeka.

"Ideja je da kroz programe radionica za djecu i obitelji te odgajatelje, kao i kroz različite interaktivne kazališne predstave malih formi u kojoj sudjeluju i djeca, predstavimo ovu u posebnu i u svijetu već razvijenu kazališnu formu koja do sada nije bila prisutna na hrvatskoj kazališnoj sceni za djecu", navela je ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir.

To je senzorno kazalište, posvećeno upravo kazališnom radu s djecom i za djecu s različitim oblicima poteškoća u razvoju koja uključuje i terapeutsko lutkarstvo, a koju vode kazališni stručnjaci i umjetnički terapeuti, istaknula je.
"Unutar programske linije EPK Dječja kuća, želja nam je educirati umjetnike GKL za izravan rad s djecom s različitim poteškoćama u razvoju, a kako je irski grad Galway također Europska prijestolnica kulture 2020. godine, odlučili smo zajedno združiti snage u ovom jedinstvenom projektu", navodi ravnateljica GKL-a Lupi Alvir.

Za projekt Hear Our Voice Galway Autism Partnership je angažirao Tima Webba, suosnivača i bivšeg umjetničkog ravnatelja poznatog kazališta Oily Cart iz Velike Britanije s velikim iskustvom u području senzornog kazališta, za održavanje četverodnevne radionice multisenzornog kazališta i umjetnosti. Lokalni umjetnici će u sklopu radionice surađivati s riječkim glumcima-lutkarima na razvoju iskustvene, interaktivne predstave za mlađu publiku s različitim poteškoćama u razvoju.

Glumci-lutkari Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković koautori su doživljajne kazališne predstave za bebe "Gdje su nestale čarapice?", prve interaktivne predstave za bebe u Rijeci u produkciji GKL Rijeka. Predstava je namijenjena djeci od osam mjeseci do tri godine, a nastala je u suradnji s Udrugom za sindrom Down Rijeka 21.

Komentari