Riječki HDZ: Hitno zaustaviti egzodus Riječana

Riječki HDZ: Hitno zaustaviti egzodus Riječana

Sve više mladih Riječana odlazi u inozemstvo, tvrde iz riječkog HDZ-a (Foto: Ivo Čagalj / Pixsell)

Da bismo spriječili daljnje iseljavanje mladih, potrebno je hitno zaustaviti taj trend na način da demografska politika postane obvezan dio ekonomske, rečeno je na konferenciji za novinare riječkog HDZ-a.

U deset godina Rijeka je ostala bez 15 tisuća stanovnika, rekao je o egzodusu Riječana Hrvoje Burić i dodao da gradonačelnik Vojko Obersnel nema pravo kad kaže da su se odselili u okolne općine jer i PGŽ bilježi pad broja stanovnika. "I zbog toga tražimo da gospodin gradonačelnik podnese ostavku jer je za takav egzodus kriv. Nije ništa učinio, niti ukazuje na taj problem, niti će nešto učiniti. Da bi se zaustavio egzodus Riječana, smatramo da treba pomoći mladim ljudima, kao prvo omogućiti besplatne vrtiće za svu djecu i ono što ćemo tražiti, besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce u gradu Rijeci."

Hrvatska doživljava demografski slom, istaknuo je Predrag Šustar okrivljujući za to sve dosadašnje vlade. "Hrvatska je među deset zemalja svijeta s najstarijim stanovništvom, a visokoobrazovani mladi ljudi nam odlaze iz zemlje", kaže Šustar. "2031. godine naše škole imat će 11 tisuća razrednih odjela manje. Imat ćemo 3,6 milijuna stanovnika. Međutim i to, koliko god bilo katastrofalno, nije najviše zabrinjavajuće. Više zabrinjava činjenica da će udio starijih stanovnika biti takav da će omjer starih i mladih biti 2 prema 1. Demografska politika mora postati dio ekonomske da se zaustavi daljnji odlazak mladih, da se stvori pozitivna diskriminacija žena, da se vrati naša dijaspora, a za to moramo znati što točno želimo", zaključio je Šustar. Javlja Blanka Uzelac:

Komentari