Riječki investicijski ciklus ususret novom KBC-u

Riječki investicijski ciklus ususret novom KBC-u

Nova zgrada dijalize za početak novog KBC-a na Sušaku (Foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Ugovor o realizaciji projekta javno-privatnog partnerstva „Klinički bolnički centar Rijeka“ bit će potpisan 18. prosinca, najavio je gradonačelnik Obersnel zadovoljan što unatoč krizi u Rijeci nije prekinut investicijski ciklus.

Ugovor između Ministarstva zdravlja, Centra za praćenje energetskog sektora i investicija te Grada Rijeke označit će početak aktivnosti na izgradnji nove  bolnice, a Centar za praćenje energetskog sektora i investicija raspisat će natječaj za odabir privatnog partnera.

Grad Rijeka je već do sada uložio više od 45 milijuna kuna, ako se tome doda 75 milijuna za novu energanu te više desetaka milijuna kuna za uređenje infrastrukture, bit će to značajna ulaganja Grada Rijeke u KBC koji bi trebao prerasti u Sveučilišnu bolnicu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel najznačajnijim događajem ove godine ocjenjuje to što je dovršen natječaj za uređenje Delte i Porto Baroša jer su njime stvoreni preduvjeti da se početkom iduće godine raspiše natječaj za koncesionara za 300 milijuna eura vrijedan projekt. Tome je dodao proširenje kontejnerskog terminala na Brajdici, potpisivanje ugovora za izgradnju Zagrebačkog terminala koji će se također graditi dogodine, a uz to je vezana i gradnja prometnice D403 te dvotračnoga kolodvora kroz cijelu Rijeku.

Osim privatnih investicija naveo je i one grada Rijeke: početak gradnje dječjeg vrtića na Pehlinu, osamdeset novih stanova na Hostima te priprema za još 120 stanova na Martinkovcu. Gradonačelnik je naglasio važnost investicija Vodovoda i kanalizacije vrijednih 13 milijuna eura od kredita Europske banke te 10 milijuna eura kojima će Energo graditi energanu na Kampusu. Uz start up inkubator i autobuse na plin izdvojio je osnivanje ustanove Art kino, završetak radova na arheološkom parku te početak radova na uređenju Koblerovog trga.

Komentari