Riječki "Kabinet vještina" jedini u Hrvatskoj podučava reanimaciju

Riječki "Kabinet vještina" jedini u Hrvatskoj podučava reanimaciju

Pravovremena reanimacija može spasiti mnoge živote (Foto: PIXSELL)

Jedini simulacijski centar za oživljavanje unesrećenih u Hrvatskoj, gdje se uči kako oživjeti osobe sa zatajenjem životnih funkcija, osnovan je prije 13 godina u Rijeci - i danas djeluje u posebno opremljenim učionicama u kampusu.

U Kabinetu vještina uči se kako oživjeti osobe sa zatajenjem životnih funkcija. Polaznici tečaja nisu samo studenti medicine, već i policajci, vatrogasci i članovi Gorske službe spašavanja. Osnovali su ga djelatnici riječke Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje na čelu s prof. dr. Alanom Šustićem, i to po uzoru na specijalizirane učionice u zemljama zapadne Europe i SAD-a.

Riječki Kabinet vještina jedni je centar za reanimaciju ovakvog tipa u široj regiji, uz sličan simulacijski centar u Mariboru, a posebno opremljene učionice nalaze se u sveučilišnom kampusu na Trsatu. 

Zbog važnosti kardiopulmonalne reanimacije  i specifičnosti edukacije što se ne može provoditi na bolesnicima, tečajevi oživljavanja uvježbavaju se na sofisticiranim modelima i u učionicama isključivo za tu namjenu. Riječki Kabinet vještina opremljen je lutkama s posebnim softverom i defibrilatorima vrijednima oko 1,5 milijuna kuna.

Više saznajte u razgovoru Biserke Belić s voditeljem Hitne službe riječkog KBC-a dr. Alenom Protićem:

Komentari