Riječki karneval: plesna i humanitarna subota

Riječki karneval: plesna i humanitarna subota

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Zagrijavanje za veliku završnicu Riječkog karnevala u subotu znači da riječko Korzo miriši na dobru kuhinju, pleše se na nekoliko mjesta i u nekoliko ritmova, a skupit će se ponešto i u humanitarne svrhe.

U pripremi je 600 porcija jote i palente kompirice.

14. Maškarana jota Udruženja obrtnika grada Rijeke bit će ponuđena na Korzu od 11 do 13 sati. Kupnjom porcije jote s palentom kompiricom za 10 kuna i čaše žlahtine za 5 kuna te dobrovoljnim prilogom u kutiju "Daj ča daš" možete pomoći Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka. Skupljaju sredstva za opremanje kabineta u kojima će osposobljavati učenike s invaliditetom.  

Maškaranu maneštru kuhat će rotary klubovi i njihovi prijatelji od 10 sati u Bazarigovom prolazu u centru Rijeke. Proglašenje najboljih kuhara bit će u 13:30 sati, a sudionici su Rotary klub Rijeka, Rotary klub Opatija, Rotary klub Rijeka - Sveti Vid i gosti iz Rotary kluba Kočevje iz Slovenije. Uz maneštru, u 14. izdanju ovog programa, u ponudi će biti i tripice te slavonski čvarci.

Kupnjom ulaznica za Humanitarni bal, po cijeni od 400 kn za dvije osobe, gosti su donirali sredstva za nabavku novog specijalnog vozila za prijevoz osoba s posebnim potrebama. 

Rotary Club Rijeka - Sv. Vid u suradnji s Gradom Rijeka, Turističkom zajednicom grada Rijeke i Pomorskim i povijesnim muzejem Hrvatskoga primorja Rijeka već petnaest godina organizira Humanitarni karnevalski bal. Početak programa je u 21 sat u muzeju.

Među gostima bit će diplomati iz 12 veleposlanstava koja djeluju u Hrvatskoj, predstavnici gradova prijatelja Rijeke: Karlsruhea, Neussa, Estea, Faenze, Cetinja, a ove godine i bivših te budućih europskih prijestolnica kulture: Gallwaya, Kaunasa, Veszprema, Matere te brojne osobe iz javnog, gospodarskog i kulturnog života Hrvatske. 

Do sada je na riječkim humanitarnim balovima prikupljeno oko 1,3 milijuna kuna za pomoć raznim ustanovama i udrugama.

Karnevalski bal je već 21 godinu uvod u veliku završnicu Međunarodnog riječkog karnevala koja će Rijekom prolaziti u nedjelju od podneva. 

Više o tome tko i što kuha te koliko turista stiže u Rijeku iz inozemstva i koliko je novinara akreditirano za praćenje povorke, poslušajte u emisiji Radio pod maskom:

Radio pod maskom: uoči završnice, pripremila Tatjana Sandalj

Komentari